googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μικρότερος ηλεκτροκινητήρας του κόσμου αποτελείται από ένα και μόνο μόριο


Χημικοί του πανεπιστημίου Tufts κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον κόσμο, το οποίο συνίσταται σε ένα και μόνο μόριο. Το επίτευγμα, το οποίο θα υποβληθεί για καταχώρηση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς νανο-μηχανών, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά σε διάφορες εφαρμογές από την ιατρική ως την μηχανολογία.
sykes_illoΣε αυτήν την εικόνα, με το πορτοκαλί χρώμα είναι η επιφάνεια του χαλκού στην οποία ο μοριακός κινητήρας είναι σε ηρεμία. Η κίτρινη μικρή μπάλα είναι το θειούχο μόριο (βούτυλο μέθυλο σουλφίδιο), και οι δύο βραχίονες αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου. Η πηγή ενέργειας πάνω από τη συσκευή είναι η κορυφή από ένα μικροσκόπιο σάρωσης σήραγγας, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να κατευθύνει το μόριο ώστε να περιστραφούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Charles Sykes, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας Nature Nanotechnology, ανέφεραν ότι ο ηλεκτροκινητήρας τους έχει πλάτος μόλις ένα νανόμετρο (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου), σπάζοντας για τα καλά το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 200 νανόμετρα (συγκριτικά, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 60.000 νανομέτρων).
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει συνεχείς πρόοδοι στην ανάπτυξη μικροσκοπικών μοριακών μηχανών, που τροφοδοτούνται από το φως ή από χημικές αντιδράσεις, είναι όμως η πρώτη φορά που ένας τέτοιος νανο-κινητήρας κινείται με ηλεκτρική ενέργεια.
Διαβάστε Περισσότερα: 
http://physics4u.wordpress.com/2011/09/05/%CF%8C-%CE%AE/

Δεν υπάρχουν σχόλια: