googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Felix Wankel δημιουργός πραγματικού πολιτισμού!!!

Σε μια εποχή που κάποιοι προσπαθούν και καταφέρνουν να κρατούν την Ελλάδα σε στασιμότητα και πνευματική αποχαύνωση, εμείς παρουσιάζουμε τον ευφυή αυτοδίδακτο μηχανικό, που κρύβεται πίσω από την πιο σημαντική εξέλιξη των θερμικών κινητήρων. Κόντρα στο  δήθεν πολιτισμό των ποιητών, θεατρανθρώπων και τραγουδοποιών, το σπινθηροβόλο πνεύμα του Felix Wankel αναδεικνύει τον πραγματικό πολιτισμό, αυτό της ευφυΐας και  της χρηστικότητας.


O Βάνκελ γεννήθηκε το 1902 στη μικρή γερμανική πόλη Λαρ, κοντά στα γερμανοελβετικά σύνορα. Στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας του σκοτώνεται και η οικογένεια, εκτός από το ίδιο το πατρικό στήριγμα, χάνει και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της. Αυτό σημαίνει ότι ο γιος θα αναγκαστεί να πιάσει δουλειά αμέσως μετά το σχολείο, με τις σπουδές να χάνονται από τον ορίζοντα, ως μια ανέφικτη πολυτέλεια. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο τυπογραφείο του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, όπου έμεινε για λίγα χρόνια πριν τον μεταθέσουν στη βιβλιοθήκη. Στη βιβλιοθήκη, η δουλειά του ήταν η αρχειοθέτηση, αλλά, για ένα ανήσυχο πνεύμα σαν τον Βάνκελ, η ζωή μέσα στα βιβλία δεν θα περνούσε αναξιοποίητη, οπότε και αφοσιώθηκε στη μελέτη κυρίως τεχνικών συγγραμμάτων μέχρι το 1924, παράλληλα με την εργασία του.
Τη δεκαετία του 1920 γοητεύεται, όπως και πολλοί συμπατριώτες του, από την πολιτική θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού, κάτι που δεν αργεί να τον φέρει στους κόλπους της ναζιστικής νεολαίας, όπου γνώρισε και τη μέλλουσα σύζυγό του, και μετέπειτα στο ίδιο το κόμμα. Από το κόμμα παραιτήθηκε, ωστόσο, το 1932, ένα χρόνο πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, για να φυλακιστεί από τους ναζί, αμέσως μετά. Μετά την αποφυλάκισή του, το 1936, επικεντρώνεται στη μελέτη του περιστροφικού κινητήρα καθώς και στο σχεδιασμό βαλβίδων και αντλιών για τις ανάγκες της γερμανικής, πολεμικής βιομηχανίας. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Βάνκελ συνέχισε να δουλεύει σταθερά πάνω στην ιδέα του περιστρεφόμενου ρότορα, αλλά, με τη λήξη του και την οριστική νίκη των συμμάχων, το εργαστήριό του καταστρέφεται και ο ίδιος φυλακίζεται για δεύτερη φορά, από τους νικητές. Πολύ σύντομα αφήνεται ελεύθερος και συνεχίζει να δουλεύει, ακόμη πιο συστηματικά, πάνω στον κινητήρα του, ξεκινώντας και τη συγγραφή του σχετικού εγχειριδίου.
Διαβάστε Περισσότερα:
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_carekth_7_01/04/2009_273528

Δεν υπάρχουν σχόλια: