googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1870 - 1904 )


Πορτραίτο του Μελά από το Γεώργιο Ιακωβίδη
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1870 - 1904 )
"Δεν υπάκουσα παρά εις μιαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον μου και τον τόπον μου "
Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου 1904,σκοτώνεται ο Παύλος Μελάς σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα και αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού. Γνωστός ως Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα.
Στις 12 Οκτωβρίου, ύστερα από αποτυχημένη επιδρομή στο σλαβόφωνο χωριό Νερέτ (σημερινός Πολυπόταμος), ο Μελάς και η ομάδα του κατευθύνθηκε στα Στάτιστα (σημερινός Μελάς), χωριό τότε πλειοψηφικά σλαβόφωνο. Στις 13 Οκτωβρίου το χωριό περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών και το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε το Μελά νεκρό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Μελά υπάρχει πλήθος εκδοχών. Μια από τις πιο δημοφιλείς που διαδόθηκε από τις εφημερίδες τις εποχής διηγείται πως μετά από δίωρη μάχη διέταξε αιφνίδια έξοδο τεθείς επικεφαλής των ανδρών του. Στην επιχείρηση αυτή τραυματίσθηκε θανάσιμα στην οσφυϊκή χώρα και πέθανε . Ο Παύλος Μελάς αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και ο μεγάλος ηγέτης για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: