googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Πείραμα στο CERN βελτιώνει την ακρίβεια μέτρησης μάζας των αντιπρωτονίων με μια νέα πρωτοποριακή τεχνική ψύξης


Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, το πείραμα ASACUSA στο CERN, αναφέρει μια νέα μέτρηση ακριβείας της μάζας του αντιπρωτονίου σε σχέση με εκείνη του ηλεκτρονίου.
Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται σε φασματοσκοπικές μετρήσεις με περίπου 2 δισεκατομμύρια αντιπρωτονικά άτομα ηλίου που ψύχθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των 1,5 έως 1,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Στα αντιπρωτονικά άτομα ηλίου ένα αντιπρωτόνιο παίρνει τη θέση ενός από τα ηλεκτρόνια που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα.
Οι μετρήσεις αυτές παρέχουν ένα μοναδικό εργαλείο για τη σύγκριση με μεγάλη ακρίβεια της μάζας ενός σωματιδίου αντιύλης με το ομόλογό του της ύλης. Και τα δύο θα πρέπει να είναι απολύτως όμοια.
Τέτοιες μετρήσεις επιτρέπουν τη σύγκριση με μεγάλη ακρίβεια της μάζας ενός σωματιδίου αντιύλης με το αντίστοιχό του σωματίδιο ύλης, οι οποίες πρέπει να είναι απόλυτα όμοιες.
Διαβάστε περισσότερα:
http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/2016/11/peirama-sto-cern-veltionei-tin-akriveia-metrisis-mazas-ton-antiprotonion-me-mia-nea-protoporiaki-techniki-psixis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: