googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Οι ερευνητές του CERN μελέτησαν για πρώτη φορά τις ιδιότητες της αντιύλης

antineutrinodetector
Μετά από δεκαετίες προσπαθειών οι φυσικοί του σπουδαίου πειράματος στο CERN κατάφεραν για πρώτη φορά να μελετήσουν την εσωτερική λειτουργία των ατόμων αντι-υδρογόνου, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο βήμα στην μελέτη της αντιύλης.
Η αντιύλη, παρότι ακούγεται… τρομακτική, είναι απλώς μια διαφορετική μορφή ύλης, αποτελούμενη από αντισωματίδια. Στην περίπτωση του CERN για παράδειγμα, ένα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από ένα αρνητικά φορτισμένο αντιπρωτόνιο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο (αντιηλεκτρόνιο). Η μάζα διατηρείται, όμως το ηλεκτρικό φορτίο είναι αντίθετο.
Ο λόγος που η αντιύλη είναι σχεδόν εξαφανισμένη στο σύμπαν, παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, η μελέτη αυτού του δυσεύρετου επιστημονικού αντικειμένου είναι αναγκαία, εάν θέλουμε να εξακριβώσουμε κάποιους βασικούς νόμους του κόσμου. Συγκρίνοντας τις ιδιότητες και την συμπεριφορά του υδρογόνου και του αντι-υδρογόνου, οι επιστήμονες του CERN μπορούν να καταλήξουν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα, αλλά και να ελέγξουν την εγκυρότητα της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.
Φυσικά, ο έλεγχος της αντιύλης δεν είναι καθόλου εύκολος, αφού η τελευταία δεν μπορεί να συναντηθεί στην φύση. Αν ένα αντι-υδρογόνο βρισκόταν στην ατμόσφαιρα, θα συναντούσε κατευθείαν ένα υδρογόνο για να εξαϋλωθούν μαζί, παράγοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν το πείραμα στους υπερσύγχρονους χώρους των εργαστηρίων, όπου θα εξετάσουν αν τα δύο αντίθετα άτομα έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.rizopoulospost.com/oi-ereunhtes-tou-cern-melethsan-gia-prwth/

Δεν υπάρχουν σχόλια: