googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο Κώστας και η Μπέτυ

Οι δύο ειδήσεις ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα. Η πρώτη έχει να κάνει με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την επιστροφή του πανεπιστημιακού Ασύλου και της συμμετοχής των φοιτητών στην διοίκηση των ΑΕΙ και η δεύτερη με την υπογραφή από τον υπουργό Παιδείας του διορισμού της συζύγου του Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το Υπουργείο Παιδείας μπροστά στα κλιμακούμενα φαινόμενα βίας, ανομίας, καταστροφών και αυθαιρεσίας προτείνει ακόμη μεγαλύτερη ανοχή. Θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο που θα ευνοεί όχι την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και των ιδεών, αλλά τη βίαιη αστυνόμευσή τους από οργανωμένες ομάδες. Η πρόταση για τη συμμετοχή των φοιτητών κάνει τις φοιτητικές παρατάξεις ισχυρό παίκτη της πανεπιστημιακής ζωής και επαναφέρει τη συναλλαγή μεταξύ συνδικαλιστών φοιτητών και καθηγητών. Θύμα αυτής της συναλλαγής θα είναι η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από πολιτικά παζάρια και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτά που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ επιχειρείται να εμφανιστούν σαν ρυθμίσεις εκδημοκρατισμού, στην ουσία όμως πρόκειται για μια χύμα κατάσταση με εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών, που θα οδηγήσει στην παράδοση των ΑΕΙ στη βία και σε ομάδες συμφερόντων.
Η μετάταξη της Μπέτυς Μπαζιάνα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Πολυτεχνείο είναι μια πράξη κατάχρησης της εξουσίας. Είχε προσληφθεί για να διδάσκει πληροφορική στα δημοτικά σχολεία, αποσπάστηκε στο Πολυτεχνείο και ήρθε νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να της δώσει τη δυνατότητα να μην επιστρέψει ποτέ στα σχολεία, αλλά να παραμείνει για πάντα στο ΕΜΠ. Ο βουλευτής του Ποταμιού και καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Μαυρωτάς καταγγέλλει ότι πρόκειται για διάταξη η οποία αφορά τη σύζυγο του πρωθυπουργού, που είναι εκπαιδευτικός με διδακτορικό και μάλιστα έχει ήδη αποσπαστεί στο ΕΜΠ, ενώ διδάσκει και ως συμβασιούχος 407 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο νόμος όριζε ως προϋποθέσεις για τη μετάταξη σε πανεπιστήμιο την κατοχή διδακτορικού διπλώματος, τη δημοσίευση έργου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και την εκπαιδευτική ή ερευνητική προϋπηρεσία για δύο χρόνια σε ΑΕΙ. Δεν μιλάμε για κάτι παράνομο, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια προσαρμογή της νομοθεσίας στα προσόντα της, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες επιστήμονες οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν θέση στα ΑΕΙ αφού δεν είχαν την τύχη να εργάζονται προηγουμένως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.athensvoice.gr/politiki/o-kostas-kai-i-mpety

Δεν υπάρχουν σχόλια: