googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

8 Οκτωβρίου 1827. Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η Ελευθερία της Ελλάδος!

 Ioannis Bougas 
Naval Battle of Navarino by Garneray.jpg
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827).
Ελαιογραφία του Γκαρνερέ.
Η άρνηση του Ιμπραήμ να δεχθεί την ανακωχή μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Επαναστατημένων Ελλήνων, οδήγησε στη σύγκρουση του ηνωμένου στόλου των Βρετανών (12 πλοία), των Ρώσων (7 πλοία) και των Γάλλων (7 πλοία), σύνολο 1270 τηλεβόλα με τον Τουρκοαιγυπτιακό (μεταξύ 90 -100 πλοία) που είχε περίπου 2150 τηλεβόλα.
Το σήμα του Βρετανού ναυάρχου έλεγε: «Κάθε πλοίαρχος ας προετοιμασθεί τοποθετώντας το πλοίο του απέναντι εχθρικού πλοίου».
Στη ναυμαχία των στόλων έλαβαν μέρος και παράκτια κανόνια των Αιγυπτίων. Όμως, ενώ οι βολές των τηλεβόλων των συμμαχικών πλοίων εύρισκαν τον στόχο τους, οι περισσότερες βολές των Τουρκοαιγυπτίων έπεφταν στη θάλασσα. Παρά ταύτα, μόνο η ναυαρχίδα του ναυάρχου Κόδρινκτον Ασία δέχθηκε 170 βολές, ο ίδιος ο ναύαρχος παρά λίγο να δεχθεί βολή που έσχισε το μανίκι του, και μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο γυιός του που υπηρετούσε στην Ασία ως δόκιμος αξιωματικός. Ο νεαρός Κόδρινκτον σε μακρύ γράμμα του στον αδελφό του που έγραψε τον Νοέμβριο, στο οποίο περιγράφει τον βαρύ τραυματισμό του και την τύχη του να διασωθεί, αναφέρει και αυτό: «το «Ασία» δέχτηκε 8 βολές στον πρόβολο, 18 στον εμπρόσθιο ιστό, 25 στον μεγάλο ιστό και 125 στο σκάφος¨».
Η καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου ήταν πλήρης. Τα περισότερα πλοία τους καταστράφηκαν ή προσάραξαν στις ακτές του κόλπου. Ο Γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ στην έκθεσή του έγραψε: « Εκ του φοβερού Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, σώζονται σήμερα μόνο 20 κορβέττες και βρίκια, αλλά και αυτά είναι εγκαταλελειμένα» και πρόσθεσε ότι "στην ιστορία δεν υπήρξε μεγαλύτερη καταστροφή στόλου"!
Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτών σε άνδρες, ξεπερασαν τις 6.000 (ο ναύαρχος Δεριγνύ την επομένη της ναυμαχίας σε γράμμα στην αδελφή του έγραφε: « φαντάζομαι ότι οι Τούρκοι θα έχασαν ΟΧΙ λιγότερους από 3.000 άνδρες»), ενώ οι σύμμαχοι έχασαν 172 ενώ είχαν και 480 τραυματίες.
Η ναυμαχία έσωσε την Επανάσταση που έπνεε τα λοίσθια.
Εξέθεσε και τη Μεγάλη Βρετανία που μέχρι τότε ήταν επαμφοτερίζουσα μεταξύ των Επαναστατημένων Ελλήνων και της σχέσης της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως φύλακα της Κωνσταντινούπολης και των Στενών από τον κίνδυνο της Ρωσίας. Ο Μέτερνιχ χαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως "αρχή της βασιλείας του χάους"!
Για όσους αγαπούν την Ιστορία, το βιβλίο “The battle of Navarino”, «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ» του βρετανού Christopher Montague Woodhouse, ο οποίος στην Κατοχή χρημάτισε αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, περιέχει μιά ζωντανή περιγραφή της ναυμαχίας, των γεγονότων που προηγήθηκαν και αυτών που ακολούθησαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: