googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΩ

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 στις 9:00
Σε αρκετά καυστικά και σατυρικά κατά του ιταλικού φασισμού έντυπα, που έχω στο αρχείο μου, τα οποία εκδόθηκαν και διανέμονταν στην Αθήνα αμέσως μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, με σκοπό να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό για όλες τις προηγηθείσες ανήθικες, καταχθόνιες και εγκληματικές πράξεις των Ιταλών Φασιστών, που δεν δίστασαν να μπήξουν τελικά το στιλέτο τους στο κορμί της πατρίδας μας, ανέσυρα κάποιες σελίδες, αποκαλυπτικές του κλίματος εκείνης της εποχής και θα σας τις διαβάσω, για να αντιληφθείτε το μέγεθος της υποκρισίας, της δολοπλοκίας, της υστεροβουλίας και της αναισχυντίας των τότε Ιταλών ιθυνόντων («διπλωματών» εντός εισαγωγικών) του φασισμού και πόσο σίγουροι ένοιωθαν αυτοί ότι θα καταβρόχθιζαν την Ελλάδα «μέσα σε μια νύχτα». Σχέδιο που καταποντίστηκε, βέβαια, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επιδρομής τους.
Μην περιμένετε, ωστόσο, να σας διαβάσω επίσημα διπλωματικά έγγραφα κανενός Υπουργείου Εξωτερικών, αφού, όπως είπα και στην αρχή, πρόκειται αποκλειστικά για δημοσιεύματα δικών μας ελληνικών εντύπων, που εκτός από την ειρωνική για τους Ιταλούς φασίστες διάθεση μαρτυρούν συνάμα και την ακρίβεια των πληροφοριών, όπως αυτές είχαν διαρρεύσει τότε σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της εποχής. Τα έντυπα αυτά έγιναν γνωστά στα Δωδεκάνησα μόλις το 1945, γιατί πέντε χρόνια πριν η φασιστική λογοκρισία απαγόρευσε ρητά την κυκλοφορία τους στα ιταλοκρατούμενα νησιά μας. Χωρίζω σε δυο περιόδους τα γεγονότα: από τον Μάρτη του 1939 έως τον Ιούνη του 1940 και από τον Ιούλη του 1940 έως τον Οκτώβρη του 1940.
Εκείνο το απόγευμα του Μάρτη του 1939, είχε γίνει στη Ρώμη μια τελετή, απ’ την οποία πολύ λίγα κατανόησε ο Ιταλικός λαός: Είχε παρελάσει απ’ τις κεντρικές οδούς μια μεραρχία μελανοχιτώνων, με τη μυστηριώδη επιγραφή, επί κεφαλής: «Η Ρώμη ανοίγει νέα οδό». Από του μεγάρου του Φάσιο, ο ίδιος ο Ντούτσε [δηλαδή ο Μπενίτο Μουσολίνι] παρακολούθησε την παρέλαση.
Γιατί τόση επισημότητα; Και τί σήμαινε η επιγραφή με τη «νέα οδό»; Ήταν μυστήριο! Και το είχε σκεπάσει πλέον κι αυτό μαζί με τόσα άλλα, ο παγερός ουρανός της Ρώμης, όταν, περασμένα μεσάνυκτα, ένα αυτοκίνητο, που έφερε στα φτερά του τα διακριτικά του Υπουργείου των Εξωτερικών, στάθμευσε προ του μεγάρου του κόμη Τσιάνο [πρόκειται για τον Γκαλεάτσο Τσιάνο, Υπουργό Εξωτερικών και γαμπρό του Μουσολίνι]. Ένας ανώτερος υπάλληλος, ζήτησε να δει τον υπουργό. Ο Γκαλεάτσο προσήλθε με πυτζάμες. Ήταν υπόθεση επείγουσα: Ένα τηλεγράφημα απ’ το Λονδίνο ανήγγελλε, ότι δημοσιεύθηκαν εκεί ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία επρόκειτο να καταλάβει την Αλβανία.
Διαβάστε περισσότερα:
https://docs.google.com/document/d/12zlQM7J87b1fQicHiNtKGFEliS4a0QRmqWDRbMY5OS0/edit?usp=sharing
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
http://www.aegeanews.gr/news/sfinakia/122817/epal-ko-programma-ekdilosis-28is-oktovriou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: