googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Μυστήριο με την εμφάνιση Ru-106. Διαβάστε τις πιθανές αιτίες προέλευσης...


Το Ru-106 είναι ραδιενεργό ισότοπο του Ρουθηνίου και δεν υπάρχει στη φύση. Παράγεται σαν μητρικός πυρήνας διαδικασίας σχάσης. Δηλαδή σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε πυρηνικές δοκιμές.
Κάθε κιλό των προϊόντων σχάσης του U235 περιέχει 63,44 γραμμάρια ραδιοϊσοτόπων του Ru με ημιζωές μεγαλύτερες από μία ημέρα. Επειδή τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα περιέχουν περίπου 3 % προϊόντα σχάσης, 1 τόννος τέτοιων καυσίμων θα περιέχει περίπου 1,9 Kg Ru.
Τα ισότοπα Ru103 (με ημιζωή 39 ημέρες) και Ru106 (με ημιζωή 373 ημέρες) καθιστούν το σχάσιμο ρουθήνιο εξαιρετικά ραδιενεργό. Έτσι, το ρουθήνιο αυτό θα πρέπει να αποθηκευτεί και να ψυχθεί τουλάχιστον για 10 χρόνια για να γίνει το ανενεργό.
Επειδή το Ru έχει χαμηλή τιμή και λίγες χρήσεις, η ανάκτησή του από πυρηνικά κατάλοιπα είναι προς το παρόν οικονομικά ασύμφορη και δεν έχει αρχίσει ακόμη η εφαρμογή της.
Πως μπορεί να εξηγηθεί η ανίχνευση του Ρουθηνίου στη χώρα μας;
1. Το ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο αποκλείεται γιατί θα είχαμε εκατοντάδες άλλα ραδιενεργά ισότοπα, ενώ τώρα υπάρχει μόνο το Ru106.
2. Αποκλείεται επίσης να πρόκειται για Ραδιενέργεια που διέφυγε από υπόγεια πυρηνική δοκιμή για τον ίδιο λόγο. Θα είχαμε πληθώρα ισοτόπων και όχι μόνο ένα.
3. Διαφυγή από εργαστήριο παραγωγής ισοτόπων για ιατρική χρήση. Είναι κατά την άποψη μου το μόνο πιθανό σενάριο, με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία.
Το φαινόμενο παρακολουθείται και μόλις υπάρξουν νεώτερα θα τα παρουσιάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: