googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Το τέλος διανυκτέρευσης θα βλάψει τον τουρισμό της χώρας

Ξενοδόχοι: Το τέλος διανυκτέρευσης θα βλάψει τον τουρισμό της χώρας
Κάθετα αντίθετο με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης (φόρο διαμονής) είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει, θα προκαλέσει απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας και απομείωση των εσόδων του κράτους κατά 435 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο φόρος διαμονής θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2018. Βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016 προβλέπεται επιβάρυνση:
 - 0,5 ευρώ την ημέρα για χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
- 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
- 3 ευρώ  για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και
- 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton που παρουσίασε χθες το Ξ.Ε.Ε. για τις επιπτώσεις του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο, περισσότερο θα βλάψει το συνολικό τουριστικό προϊόν, παρά θα φέρει ικανοποιητικά έσοδα.
Όπως επισημάνθηκε, «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ».
Συγχρόνως όμως η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη.
Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής  αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.liberal.gr/arthro/171530/oikonomia/epicheiriseis/xenodochoi-to-telos-dianuktereusis-tha-blapsei-ton-tourismo-tis-choras.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: