googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε το στρατηγικό πρόβλημα της Ελλάδας όσο πιο συνοπτικά γίνεται, εστιάζοντας στα ζητήματα εκείνα που καθορίζουν ρεαλιστικά, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι αντιλήψεις ή ιδεολογήματα, τα εμπόδια που καλείται η χώρα να υπερβεί αν θέλει να διασφαλίσει την ειρήνη διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά της. Θα καταδείξουμε γιατί μια ειρηνική χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει απέναντί της μια επεκτατική δύναμη, όπως η Τουρκία, δεν έχει καμμιά άλλη επιλογή από το να ενισχύει, διαρκώς και στο μέγιστο βαθμό, την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών της. Και τέλος, θα πούμε για ποιον λόγο η ανάγκη ενίσχυσης της αποτροπής είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1: ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Σε πολύ λίγα χρόνια συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που η Ελλάδα, σε συνέχεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, εγκατέλειψε οριστικά κάθε σκέψη για περαιτέρω απελευθερωτικούς πολέμους και υιοθέτησε το αμυντικό “δόγμα της αποτροπής”, που ισχύει μέχρι και σήμερα. Στη βάση του, το δόγμα της αποτροπής σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν πρόκειται να επιτεθούν ποτέ πρώτες και ο μόνος ρόλος τους είναι να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν σε περίπτωση επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας. Έτσι, τα εθνικά συμφέροντα δε διασφαλίζονται διά της (ενεργητικής) στρατιωτικής επιβολής και περιφρούρησης, αλλά διά της (παθητικής) απειλής καταστροφικών πληγμάτων κατά του εχθρού σε περίπτωση ξένης επίθεσης.
Διαβάστε περισσότερα:
https://acontrario.gr/to-stratigiko-provlima-tis-ellados/?fbclid=IwAR2Frvnslj5O_wCTZcSQyDJSh-KDsC50XV7a5mr3NeD6LJoLgyjCukgb50c

Δεν υπάρχουν σχόλια: