googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

To είδαμε κι αυτό: Το πετρέλαιο στα μείον 40 δολάρια το βαρέλι….

Αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφει το αμερικανικό αργό καθώς λήγουν τα futures Μαΐου και δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανανεωθούν λόγω της πολύ μειωμένης κατανάλωσης και της αδυναμίας αποθήκευσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είχαν ανανεώσει τα συμβόλαια, είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν τις ποσότητες του αργού, χωρίς ωστόσο πρακτικά να μπορούν να τις αποθηκεύσουν. Και αυτό καθώς η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των τελευταίων μηνών έχει σαν αποτέλεσμα να είναι σε πληρότητα όλοι οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι στις ΗΠΑ.
Σαν αποτέλεσμα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμη και πάνω από τα -40 δολάρια, καταγράφοντας βουτιά άνω του 300%, γεγονός που ναι μεν οφείλεται στην μεγάλη μείωση της ζήτησης, ωστόσο το κραχ έχει και τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον ανανέωσης των συγκεκριμένων futures.
Δείγμα του τεχνικού «κραχ» είμαι το γεγονός ότι το συμβόλαιο για παραδόσεις Ιουνίου διαπραγματεύεται αυτήν την στιγμή σε τιμές πάνω από τα 20 δολάρια. Επίσης η τιμή σποτ για το WTI διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ 11,70 και 14 δολάρια. Τέτοιες τιμές δείχνουν την εκτίμηση της αγοράς ότι σταδιακά το lockdown θα αρχίσει να αίρεται, άρα η πίεση στους αποθηκευτικυς χώρους θα απολιμακωθεί.
Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
Διαβάστε Περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: