Ο
Antonios Darzentas
και ο
Antonios Darzentas
.
Πολλοί έλκονται από την αντιμετώπιση της Σουηδίας στην πρόσφατη επιδημία του covid 19. Είμαι ένας από αυτούς που από την αρχή όχι μόνο αμφισβήτησα τη λογική της ανοσίας αγέλης, αλλά προέβλεψα ότι θα βρει σε τοίχο.
(Φυσικά δεν ήμουν ο μόνος. Η πλειονότητα των γιατρών αυτό πίστευε.)
Ευτυχώς οι άλλες δύο χώρες που προσπάθησαν να κάνουν κάτι τέτοιο η Βρετανία και η Ολλανδία έκαναν πίσω σε λιγότερο από μια εβδομάδα, με παρόλα αυτά όμως λόγω της καθυστέρησης, τεράστια αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.
Αν δείτε στον παρακάτω πίνακα οι χώρες με τα περισσότερα θύματα ανά πληθυσμό εκτός από τις χώρες που επλήγησαν πρώτες, είναι οι χώρες που επιχείρησαν ανοσία αγέλης και καθυστέρησαν, παρότι είχαν χρόνο
Η Σουηδία εξ αρχής και χωρίς να κλονιστει επιχείρησε να κάνει χαλαρά μέτρα, ερχόμενη σε αντίθεση ακόμα και από τις υπόλοιπες Σκανδιναβικες χώρες.
Η πολιτική του Anders Tegnell βασίστηκε στο γενονος πως η χώρα είναι από τις πιο αραιοκατοικημενες στην Ευρώπη και πως από το γεγονός πως οι κοινωνικοί δεσμοί στη χώρα είναι διαφορετικοί. Στην Σουηδία οι παππούδες δεν κρατάνε τα παιδιά και υπάρχει υψηλό επίπεδο κοινωνικής υπευθυνότητας
Αυτό αποτυπώνεται και κάθε χρόνο στην επιδημία γρίπης. Από στατιστικά που βρήκα στο διαδίκτυο η Ιταλία είχε πέρσι περίπου 8 εκατομμύρια νοσούντες από τη γρίπη δηλαδή νοσησε περίπου το 13 % του πληθυσμού ενώ η Σουηδία περίπου 13 χιλιάδες δηλαδή μόνο το 0,13.
Πάνω σε αυτό βασίστηκε ο Σουηδός πρόεδρος του αντίστοιχου Εοδυ και είπε να το ρισκάρει. Αποφάσισε να παίξει ζάρια με μια νόσο που όμως έχει διπλάσια και βάλε μεταδοτικοτητα της γρίπης και άγνωστη ακόμα θνητοτητα. Επίσης άγνωστο είναι αν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία αγέλης μέσω της φυσικής νοσησης και για πόσο.
Του βγήκε;
Φυσικά όχι. Αυτή τη στιγμή η Σουηδία έχει 1333 θανάτους με μόνο εχθές 130, δηλαδή σε σύνολο 13 φορές πάνω από την Ελλάδα η οποία μάλιστα είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημενη με πολύ μεγαλύτερα αστικα κέντρα από τη Σουηδία. Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες η Σουηδία χάνει όσους έχει χάσει η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας κάθε μέρα που περνάει.
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και δείχνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής του Anders Tegnell που κατάφερε να βάλει μια από τις πιο αραιοκατοικημενες χώρες τις Ευρώπης στις πρώτες του κόσμου όσον αφορά τις απώλειες. Οι οποίες βέβαια συνεχίζονται ακαθεκτες.
Καλή τύχη στην αγαπημένη Σουηδία. Αλλά δυστυχώς δεν είναι η τύχη που τα καθορίζει αυτά, αλλά οι πολιτικές.
Υ. Γ και τελικά ούτε την οικονομία της θα σώσει. Οι διεθνείς οργανισμοί μιλάνε για ύφεση 7 % της Σουηδίας έναντι του 10 %της Ελλάδας που έχει πάνω από 20% του Αεπ από τουρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου