googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ρόλος της τουρκικής φρεγάτας στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Με απόπειρα εμβολισμού ελληνικής φρεγάτας που παρακολουθεί το Oruc Reis (μάλλον πρόκειται για την “Λήμνος”) από την τουρκική φρεγάτα Yavuz (σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι) επιχείρησε η Άγκυρα να απαλλαγεί από τα εμπόδια που εγείρει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην προσπάθεια διεξαγωγής παράνομων τουρκικών ερευνών στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελλορίζου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα, απέφυγε τον εμβολισμό, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η τουρκική φρεγάτα. Το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια, αλλά κρίθηκε στην Αθήνα ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να στείλει ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα. Αυτό το νόημα είχε το έκτακτο διάγγελμά του, στο οποίο εμμέσως αναφέρθηκε στο επεισόδιο, λέγοντας πως όταν είναι συγκεντρωμένα τόσα πολεμικά πλοία μπορεί ουσιαστικά να χαθεί ο έλεγχος.
Το μήνυμα που ο Μητσοτάκης έστειλε στην Άγκυρα είναι πως η Ελλάδα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις (όχι υπό καθεστώς απειλών), αλλά και πως θα χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το εμφανές άγχος του μάλλον οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε προηγηθεί το προαναφερθέν επεισόδιο, αλλά και στην απόφασή του να μην κάνει πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: