googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2

 

Ερευνητές εντόπισαν χρόνο έναρξης και πρότυπα μετάδοσης του ιού μεταξύ ανθρώπων. Ο ιός έχει ετερογενή δυναμική μετάδοσης, π.χ. ορισμένα άτομα είναι υπερμεταδότες: Η κοινωνική απόσταση αποτελεί την κύρια παράμετρο αποφυγής μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καθώς η αναπνευστική οδός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης/εξάπλωσης του ιού. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από γάτες σε ανθρώπους.
Η μετάδοση του ιού θεωρείται ότι γίνεται συχνότερα μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια ή αερολύματα από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Παρόλο που αρκετές πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να ζήσουν για ώρες σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες, λίγα στοιχεία υποδεικνύουν τη μετάδοσή του και μέσω μολυσμένων επιφανειών. Ως εκ τούτου, η κοινωνική απόσταση και ο σωστός αερισμός των χώρων είναι βασικοί και καθοριστικοί παράγοντες του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Αν και ζώντες ιοί έχουν απομονωθεί από το σάλιο, τα κόπρανα και ιικό RNA έχει απομονωθεί από σπέρμα και αίμα, δεν υπάρχουν περιπτώσεις επί του παρόντος ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κοπρανοστοματικής, σεξουαλικής ή αιμοφόρου οδού. Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα μόνο περιστατικό πιθανής μετάδοσης του ιού μέσω κοπράνων. Τα ευρήματα από άρθρο ανασκόπησης δημοσιεύονται* στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Οι γάτες και τα κουνάβια μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα δύο είδη αυτά σε ανθρώπους. Αντίθετα, τα βιζόν μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους, αλλά και στον άνθρωπο, οπότε οι εκτροφείς στη Δυτική Μακεδονία α πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης πρότυπα μετάδοσης του ιού. Η μετάδοση του ιού κορυφώνεται περίπου μια ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και μειώνεται εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ιός έχει, επίσης, ετερογενή δυναμική μετάδοσης: Αρκετά άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό, ενώ μερικά άτομα είναι υπερμεταδότες. Τα ευρήματά αυτά ενδέχεται να βοηθήσουν στην ενημέρωση πολιτικών και πρακτικών, στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς και στην επιβράδυνση της εξάπλωσης αυτού του παράξενου και δολοφονικού κορωνοϊού.
*Βιβλιογραφία. Eric A. Meyerowitz, et al. 17/9/2020. Transmission of SARS-CoV-2: A Review of Viral, Host, and Environmental Factors. Annals of Internal Medicine https://doi.org/10.7326/M20-5008

Δεν υπάρχουν σχόλια: