googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σοκαριστική μελέτη: Έτσι επιτίθεται ο κοροναϊός στα εγκεφαλικά κύτταρα

 

Ο κοροναϊός επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες, αλλά και στα νεφρά, το ήπαρ και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, περίπου οι μισοί ασθενείς αναφέρουν και νευρολογικά συμπτώματα. Ανάμεσα σε αυτά, πονοκέφαλοι, αίσθημα σύγχυσης, ακόμη και ντελίριο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα δείχνουν ότι ο ιός πιθανότατα επιτίθεται και στον εγκέφαλο.
Νέα μελέτη φέρνει στο φως τις πρώτες ξεκάθαρες αποδείξεις ότι σε ορισμένους ανθρώπους ο κοροναϊός εισβάλλει στα εγκεφαλικά κύτταρα, εντός των οποίων αναπαράγεται. Ο ιός φαίνεται επίσης να απορροφά όλο το οξυγόνο γύρω του, αφήνοντας τα γειτονικά κύτταρα να πεθάνουν από ασφυξία.
Δεν είναι βέβαιο με ποιο τρόπο ο ιός φτάνει στον εγκέφαλο ή πόσο συχνά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα με αυτό τον τρόπο. Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου κατά πάσα πιθανότητα είναι σπάνιες. Όμως ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι εξαιτίας κάποιας γενετικής προδιάθεσης, ενός υψηλού ιικού φορτίου ή άλλων αιτιών.
«Αν ο εγκέφαλος όντως μολυνθεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ο θάνατος», προειδοποιεί η Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη και προς το παρόν δεν έχει ελεγχθεί από ειδικούς για την επίσημη δημοσίευσή της. Όμως αρκετοί ερευνητές αναφέρουν ότι ήταν σχολαστική και κομψή, δείχνοντας με πολλούς τρόπους ότι πράγματι ο ιός μπορεί να μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες στηρίχτηκαν σε εγκεφαλογραφήματα και συμπτώματα ασθενών για να συνάγουν τις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο. «Αυτά τα στοιχεία προσφέρουν μερικές ακόμη αποδείξεις ότι ο κοροναϊός είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ζάντι, συμβουλεύων νευρολόγος στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής της Βρετανίας.
Ο Δρ. Ζάντι και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν έρευνα τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι ορισμένοι ασθενείς με κοροναϊό αναπτύσσουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα – ακόμη και βλάβες στα νεύρα.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.in.gr/2020/09/10/health/sokaristiki-meleti-etsi-epitithetai-o-koronaios-sta-egkefalika-kyttara/


Δεν υπάρχουν σχόλια: