googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Άγιο είχαμε που γλιτώσαμε

Η «προοδευτική» αριστερά παρότι κυβέρνησε σε νορμαλ ή ευνοϊκές συνθήκες και το δημόσιο χρέος αύξησε και τη μεσαία τάξη «γονάτισε».
Το παλιό κλασσικό αίτημα της αριστεράς «διορίστε όλη την Ελλάδα στο δημόσιο» είχε πέρα από την πελατειακή και μια στρατηγική διάσταση. Να σκάσει το κράτος, να βαρέσει φαλιμέντο, να δημιουργηθεί οικονομική και πολιτική κρίση, να ανέβει η αριστερά στην εξουσία και να εγκαταστήσει επισήμως τον σοσιαλισμό. Όμως, δυστυχώς γι αυτήν, το δημοφιλές αυτό αίτημα το υλοποιούσαν εν μέρει οι άλλες πολιτικές παρατάξεις και της έκλεβαν τη δόξα. Με αυτά και με εκείνα η Ελλάδα τα κατάφερε και στην μεγάλη κρίση του 2010 έσκασε. Πέντε χρόνια μετά η πιο ριζοσπαστική, εναλλακτική, συγκρουσιακή και εν τέλει λαϊκίστικη εκδοχή της ήρθε πράγματι στην εξουσία.
Αλλά δεν έκανε όλη την Ελλάδα δημόσια. Παρόλο που ήθελε. Διότι κατάλαβε ότι δεν γίνονταν. Κάποιοι έπρεπε να παράγουν και τον πλούτο. Πέντε χρόνια μετά ο Α. Τσίπρας επαναφέρει, από το βήμα της ΔΕΘ, το παλιό της αίτημα με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει και πάλι πιστευτό, θα φτιάξει ρεύμα που θα του δώσει ξανά το τιμόνι της χώρας.. Όταν στερεύεις από προτάσεις τα παλιά τεφτέρια πιάνεις. Αλλά το ψάρι δεν τσιμπάει πια.

Διαβάστε περισσότερα: 
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/politics/681712_agio-eihame-poy-glitosame»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: