googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ηλίας Μόσιαλος: Οι νεότερες εξελίξεις για το εμβόλιο

 

Τις νεότερες εξελίξεις για τη μάχη του εμβολίου κατά του κορονοϊού παρουσιάζει ο καθηγητής του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος σε μακροσκελή ανάρτηση ενώ ταυτόχρονα εξηγεί πως δρουν τα εμβόλια.
Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού ένα εμβόλιο «μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για κάποιες ομάδες αλλά να αποδειχθεί στην πορεία πως είναι πολύ αποτελεσματικό για κάποιες άλλες. Για αυτό θα χρειαστεί και η προμήθεια διαφορετικών τύπων εμβολίων».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:
Λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη υπάρχουν περισσότερα από 300 υποψήφια εμβόλια για COVID-19, 42 από αυτά δοκιμάζονται σε ανθρώπους και 11 είναι στην τελική φάση, τη φάση ΙΙΙ, των κλινικών δοκιμών.
Πως δρουν τα εμβόλια;
Τα εμβόλια βασίζονται στην δυνατότητα αφενός της διέγερσης και αφετέρου της μνήμης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δηλαδή, διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα εναντίον του Sars-Cov-2, ώστε μετά να ενεργοποιηθεί μια σειρά αντιδράσεων και να καταπολεμηθεί ο ιός. Όταν στο μέλλον ο ιός μπει στον οργανισμό, είτε τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν ή τα κύτταρα μνήμης θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες δράσεις εξουδετέρωσης ώστε να μην νοσήσουμε.
Ποιοι είναι οι τύποι εμβολίων για τον κορωνοϊό που εξετάζονται στις κλινικές δοκιμές;
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άλλες πιο κλασικές και άλλες πιο πρωτοποριακές, και οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο τις έχουν ήδη συμπεριλάβει στο σχεδιασμό των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Με ένα ‘κλασικό’ εμβόλιο μπορούμε να εισάγουμε στον οργανισμό μας τον ίδιο τον ιό, αλλά αδρανοποιημένο (δηλαδή ο ιός έχει ‘σκοτωθεί‘, για παράδειγμα από θερμότητα ή χημικά).
Μπορούμε επίσης να εισάγουμε στον οργανισμό μας ένα κομμάτι του ιού -που διαφέρει σε σχέση με συγγενείς σε αυτόν ιούς. Οι ιοί μπαίνουν στα ανθρώπινα κύτταρα και τα χρησιμοποιούν σαν εργαστήριο για να φτιάξουν ένα-ένα τα κομμάτια που τους χρειάζονται, ώστε τελικά να πολλαπλασιαστούν και να αποκτήσουν την λειτουργική τους μορφή. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δομικό τμήμα, στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, είναι η πρωτεΐνη ακίδα. Οι ερευνητές έχουν φτιάξει εμβόλια που δίνουν στα κύτταρα μας τη ‘συνταγή’, τη γενετική πληροφορία, για να φτιάξουν τμήματα του ιού του κορωνοϊού για παράδειγμα την ακίδα.
Τα εμβόλια αυτά μπορεί να:
• περιέχουν τροποποιημένους κοινούς ιούς που προκαλούν βήχα ή κρυολόγημα. Όταν κάνουμε το εμβόλιο αυτοί οι ιοί θα φτιάξουν την πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσδεθεί στα υγιή ανθρώπινα κύτταρα.
• είναι εμβόλια mRNA και DNA, όπως λέγονται, που θα εισάγουν στα κύτταρά μας την ‘συνταγή’ ώστε τα κύτταρα μας να φτιάξουν την πρωτεΐνη ακίδα,
• είναι θραύσματα της πρωτεΐνης ακίδας χωρίς όμως τη γενετική πληροφορία.
Σε κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις, ο στόχος είναι ως απάντηση ο οργανισμός μας να φτιάξει αντισώματα έναντι αυτής της πρωτεΐνης ακίδας.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.liberal.gr/news/ilias-mosialos-oi-neoteres-exelixeis-gia-to-embolio/325740


Δεν υπάρχουν σχόλια: