googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

 

Επιδημιολογικές ενδείξεις αερομεταφερόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού σε μεγάλες αποστάσεις.
Ερευνητές μπόρεσαν να συνδέσουν ξέσπασμα κρουσμάτων COVID-19 σε κοινότητα της Κίνας με ασθενή που διέδωσε τον ιό σε άλλους επιβάτες του λεωφορείου μέσω του συστήματος κλιματισμού του λεωφορείου. Ειδικότερα, ιχνηλάτησαν 128 επιβάτες χωρίς μάσκα σε δύο λεωφορεία με κλειστά παράθυρα και κακό σύστημα κλιματισμού, που στο τέλος της διαδρομής 50 λεπτών παρακολούθησαν μαζί εκδήλωση λατρείας στην Ανατολική Κίνα. Στη μία υπήρχε ασθενής με COVID-19, ενώ στην άλλη δεν υπήρχε. Διαπιστώθηκε ότι στο λεωφορείο με τον ασθενή με COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 (23 από τους 67 επιβάτες ) σε σύγκριση με εκείνους που μετακινήθηκαν με το άλλο λεωφορείο. Επιπλέον, ορισμένοι από τους επιβάτες λεωφορείου που αργότερα εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19 δεν κάθονταν κοντά στον μολυσμένο επιβάτη (βλέπε εικόνα). Συμπέρασμα, η αερομεταφερόμενη μετάδοση μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει, τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης/διάδοσης/εξάπλωσης του ιου SARS-CoV-2 μεταξύ αυτών των επιβατών του ενός λεωφορείου.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω πολύ μικρών σωματιδίων αερολύματος που κυκλοφορούν σε κλειστό χώρο και καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος.
Η κατανόηση των οδών μετάδοσης του COVID-19 είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της πανδημίας, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης με στόχο όλες τις πιθανές οδούς μετάδοσης του ιού. Τα ευρήματά αυτά ίσως πείσουν περισσότερους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους (περιπτώσεις μετάδοσης του ιού σε γάμους και κηδείες), αλλά ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
*Βιβλιογραφία. Ye Shen, et al. 1/9/2020. Community Outbreak Investigation of SARS-CoV-2 Transmission Among Bus Riders in Eastern China. JAMA Intern. Med. doi:10.1001/jamainternmed.2020.5225

Δεν υπάρχουν σχόλια: