googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Το εμβόλιο Pfizer και τα αντιϊκά αντισώματα EliLilly Δύο Έλληνες επικεφαλής στις προσπάθειες!!!

 


Τις τελευταίες δύο μέρες η τεράστια διεθνής επιστημονική προσπάθεια για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης της πανδημίας απέδωσε τα πρώτα δύο ελπιδοφόρα αποτελέσματά της: ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης (EUA) στο πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών BioNTech/Pfizer και στο πρώτο αντιϊκό φάρμακο, τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού της εταιρείας EliLilly.
Η κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολίου BNT162b2 ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2020 και έχει εγγράψει μέχρι σήμερα 43.538 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 38.955 έλαβαν δεύτερη δόση του υποψήφιου εμβολίου από τις 8 Νοεμβρίου 2020. Περίπου το 42% των παγκόσμιων συμμετεχόντων και το 30% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ έχουν διαφορετικά φυλετικά, εθνικά και ηλικιακά υπόβαθρα. Η κλινική δοκιμή συνεχίζει να δέχεται εθελοντές εμβολιασμού. Η μελέτη θα αξιολογήσει επίσης τη δυνατότητα του υποψήφιου εμβολίου να παρέχει προστασία έναντι του COVID-19 σε εκείνους που είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον ιό, καθώς και την πρόληψη του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσου COVID-19.
Το εμβόλιο αποτελείται από το γενετικό-μοριακό μήνυμα -με τη μορφή messenger RNA (mRNA)- για τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει ως ξένη και θα παραγάγει με τη σειρά του προστατευτικά αντισώματα εναντίον της, δηλαδή εναντίον του κορωνοϊού που τη φέρει στο περίβλημά του. Το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 3 εβδομάδων, είχε δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα σε μελέτες σε πειραματόζωα και σε κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο φάσης 1/2.
Στο δελτίο τύπου, οι Pfizer και BioNtech δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει 94 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή, οι οποίοι μοιράζονται εξίσου σε αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο και σε αυτούς το εικονικό φάρμακο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο γκρουπ των εθελοντών που πήραν το εμβόλιο νόσησαν από Covid-19 μόνο 10 στους 20.000 συμμετέχοντες, ενώ στο σχεδόν ισάριθμο δεύτερο γκρουπ εθελοντών 84. Ο διαχωρισμός των περιπτώσεων μεταξύ των ομάδων υποδηλώνει ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, μία εβδομάδα μετά τη δοκιμή στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση. 

Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.athensvoice.gr/life/health/689912_emvolio-pfizer-kai-ta-antiika-antisomata-elililly

Δεν υπάρχουν σχόλια: