googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ένα έγκλημα πολέμου, 12 Απριλίου 1941 η βύθιση του πλωτού νοσοκομείου “Αττική”

 


To ατμόπλοιο "Arakaka" ενώ υπηρετούσε από το Λίβερπουλ ως ιδιοκτησία της Booker Bros, McConnell & Co.10 χρόνια μετά αποκτήθηκε από την Hellenic Co. of Maritime Enterprises και μετονομάστηκε σε "Αττική". Θα άλλαζε τρεις φορές ακόμη χέρια αναλαμβάνοντας μεταφορές εντός Ελλάδος, όταν στις 29 Οκτωβρίου του 1940, μια μέρα μετά την κήρυξη του πολέμου, θα επιταχθεί από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και θα μετατραπεί σε Πλωτό Νοσοκομείο.

Στις 12 Απριλίου 1941 βυθίζεται το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού από βομβαρδισμό γερμανικών αεροπλάνων.
Το «Αττική», ναυπηγημένο στην Βρετανία το 1896, είχε λάβει το όνομά του, όταν το 1925 αποκτήθηκε από την Hellenic Co. of Maritime Enterprises, που ήταν η τρίτη ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το 1940, έχοντας αλλάξει και πάλι ιδιοκτήτες, είχε επιταχθεί με την έναρξη του πολέμου και μετατραπεί σε πλοίο κατάλληλο για τη μεταφορά και περίθαλψη τραυματιών και έφερε όλα τα προβλεπόμενα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Στις 10 Απριλίου, το “Αττική” παρέλαβε έναν αριθμό τραυματικών και άλλων στρατιωτών από τη Βόρειο Ελλάδα με κατεύθυνση τον Πειραιά. Στις 11 Απριλίου, το βράδυ το “Αττική” εντοπίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα που έριξαν 4 βόμβες εναντίον του, παρά τα διακριτικά του ερυθρού σταυρού που απαγόρευαν επιθέσεις σε μέσα του οργανισμού του. Η επίθεση έγινε μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ, ανοιχτά του Καφηρέα στην Εύβοια. Τη στιγμή της επίθεσης 166 ψυχές επέβαιναν στο πλοίο (11 τραυματίες, 28 νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, 17 στρατιωτικοί γιατροί και 11ο άτομα πλήρωμα). Έξι βόμβες ρίφθηκαν συνολικά εναντίον του, εκ των οποίων οι τρεις χτύπησαν την πλώρη, μία το μεσόστεγο και άλλες δύο έπεσαν στη θάλασσα.
Διαβάστε περισσότερα:
https://navaldefence.gr/1941-sinking-attiki/







Δεν υπάρχουν σχόλια: