googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

3 + 1 απανωτά χτυπήματα των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας – Για ποιους λόγους η σχέση τους είναι στο χειρότερο σημείο από το 1974

 

Είναι γνωστό σε όλους πως οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Από την αγορά των ρωσικών Α/Α συστημάτων S-400, έως την φυλάκιση (και μετά από πολύ πίεση απελευθέρωση) του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, οι σχέσεις των δυο χωρών, σίγουρα έχουν δει καλύτερες μέρες.
Οι ελπίδες πως η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα ακολουθούσε μια πιο φιλική στάση εξανεμίστηκαν σχετικά γρήγορα και αυτοί είναι οι 3 + 1 λόγοι:
1.Οριστική αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35
Αναμενόμενη ήταν η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας του μαχητικού F-35 μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, την διαδικασία αντικατάστασης των τουρκικών εταιριών που παράγουν σχετικά εξαρτήματα και βέβαια το πάγωμα των παραδόσεων των πρώτων αεροσκαφών στην Τουρκική Αεροπορία. Έτσι χθες οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία πως στην ανανέωση των συμφωνιών του προγράμματος μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, η ίδια δεν συμπεριλαμβάνεται άρα και τυπικά παύει η συνεισφορά της. Η αρχική συμφωνία συμπαραγωγής είχε γίνει το 2006, ως μνημόνιο αλληλοκατανόησης το οποίο ανανεώθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία και Δανία, χωρίς πλέον την Τουρκία.
2. Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.ptisidiastima.com/us-turkey-relations/

Δεν υπάρχουν σχόλια: