googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΠΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΤΗΣ ΑΚΙΔΑΣ του κορωνοϊού SARS-CoV-2 επηρεάζουν την μεταδοτικότητά του

 

Ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν* τον μοριακό μηχανισμό με τον οποίο η πολύ μολυσματική μετάλλαξη D614G αλλάζει την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (έχει ασπαρτικό οξύ αντί γλυκίνης) και έδειξε γιατί οι επικρατούσες παραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν αυτή την μετάλλαξη μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα. Η μετάλλαξη D614G υπάρχει και στις παραλλαγές του ιού που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.
Προς τούτο, ερευνητές από τη Βοστώνη των ΗΠΑ απεικόνισαν την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού με ειδική τεχνική ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας ή Cryo-EM), η οποία έχει δυνατότητα υψηλής ανάλυσης έως το ατομικό επίπεδο. Διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη D614G καθιστά την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού πιο σταθερή σε σύγκριση με αυτή του αρχικού ιου SARS-CoV-2. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες λειτουργικές πρωτεΐνες της ακίδας είναι διαθέσιμες για να συνδεθούν με τους κυτταρικούς υποδοχείς ACE2, μέσω των οποίων εισέρχεται στα κύτταρα ο ιός και συνεπώς καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.
Ως παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν θεωρητικά ο αρχικός κορωνοϊός μπορεί να έχει μόλις 50% από αυτές τις πρωτεΐνες σε λειτουργική κατάσταση, δηλαδή με δυνατότητα σύνδεσης με τον κυτταρικό υποδοχέα ACE2. Στις παραλλαγές του ιού με την αλλαγή του αμινοξέος στην θέση 614, μπορεί να έχει 90% ακίδων λειτουργικές, οπότε οι πιθανότητες μόλυνσης των κυττάρων είναι αυξημένες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα επανασχεδιασμένα εμβόλια θα πρέπει να ενσωματώνουν τον γενετικό κώδικα (τις αλληλουχίες RNA) για αυτήν την μεταλλαγμένη πρωτεΐνη της ακίδας.
Τα δεδομένα** δύο εργασιών*** στο περιοδικό Nature δείχνουν ότι η υποκατάσταση/μετάλλαξη D614G στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού οδηγεί σε αύξηση της ικανότητας δέσμευσης στον κυτταρικό υποδοχέα ACE2, καθώς και της αναπαραγωγικής ικανότητας του ιού και ως εκ τούτου παρέχει ένα πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης σε συναθροίσεις ατόμων. Τα δεδομένα, επομένως, παρέχουν μια εξήγηση για την παγκόσμια επικράτηση της παραλλαγής του κορωνοϊού που περιέχει τη μετάλλαξη D614G μεταξύ των παραλλαγών του ιου SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν επί του παρόντος, όπως της Βρετανικής παραλλαγής.
Βιβλιογραφία. J. Zhang et al. Structural impact on SARS-CoV-2 spike protein by D614G
Substitution. Science 10.1126/science.abf2303 (2021)
** Jessica A. Plante, et al. (1/4/20210. Spike mutation D614G alters SARS-CoV-2 fitness. Nature 592, 116–121.
*** Bin Zhou, et al. (1/4/2021). Main SARS-CoV-2 spike D614G change enhances replication and transmission. Nature 592, 122–127.

Δεν υπάρχουν σχόλια: