googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς δουλεύει, γιατί διαφέρει από τα άλλα, πόσες δόσεις περιμένουμε

 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι η πολυαναμενόμενη άφιξη στη φαρέτρα που θα βοηθήσει το πρόγραμμα των covid εμβολιασμών να ανεβάσει ταχύτητα ώστε να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη συλλογική ανοσία που προϋποθέτει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 60% του πληθυσμού. Τα πλεονεκτήματα του είναι σε πολλές κατευθύνσεις, καθώς είναι μονοδοσικό, εύκολο στην αποθήκευση του και αναμένεται να διανεμηθεί στα φαρμακεία ώστε να «τρέξουν» με απλές διαδικασίες οι εμβολιασμοί στους νεότερους ανθρώπους.
Σε ένα πλήρη χρηστικό οδηγό, το Liberal απαντά σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο δράσης του, την αποτελεσματικότητά του, απέναντι και στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, σε τι διαφέρει από τα άλλα διαθέσιμα covid εμβόλια και πόσες δόσεις περιμένουμε για τον Απρίλιο και τους προσεχείς μήνες.
Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του;
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό έχει αναπτυχθεί από την φαρμακευτική εταιρία Janssen του Ομίλου J & J και ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούν ιικό φορέα. Για την ανάπτυξη του χρησιμοποιήθηκαν αδενοϊοί που δεν προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι ανθρώπινοι αδενοϊοί 6 και 26 σαν «οχήματα», αφού υπέστησαν μια τροποποίηση στο DNA τους.
Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης ένα κομμάτι του γονιδιώματος των αδενοϊών αντικαταστάθηκε με την γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2.
Τι συμβαίνει μετά την χορήγηση του εμβολίου στον άνθρωπο;
Μόλις το εμβόλιο χορηγηθεί στον άνθρωπο, οι αδενοϊοί που περιέχει, μολύνουν τα κύτταρα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου. Ακολούθως, τα τελευταία «διαβάζουν» τη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη ακίδα, παράγουν την πρωτεΐνη και την παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους. Τότε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζουν την πρωτεΐνη ακίδα και αρχίζουν την παραγωγή αντισωμάτων γι’ αυτή.
Τα αντισώματα αυτά μπορούν να προστατεύσουν το εμβολιασμένο άτομο σε μία μελλοντική έκθεσή του στον ιό SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων όλα τα εμβόλια ενεργοποιούν την παραγωγή των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία προσφέρουν επιπλέον προστασία μέσω της κυτταρικής μνήμης.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.liberal.gr/apopsi/pos-douleuei-giati-diaferei-apo-ta-alla-poses-doseis-perimenoume/369098

Δεν υπάρχουν σχόλια: