googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ

 




Kostas Kojiopoulos

Το βράδυ της 17ης του μηνός όταν τα δύο καΐκια που έφυγαν από Λέρο (το "Ελλενίτσα" και το καΐκι του Τζέλικο) έπλεαν στο ύψος της Κω ο Τζέλικο (Διοικητής της ειδικής μονάδος Special Boat Squadron (SBS), διατάσσει τον υπολοχαγό Ζαχαράκη να εκτελέσει καταδρομή στο λιμάνι της Κω και να καταστρέψει μια αποθήκη καυσίμων αεροσκαφών και τέσσερα υδροπλάνα που κατά πληροφορίες ήταν προσθαλασσωμένα στο λιμάνι της. Ο υπολοχαγός αν και τραυματίας αποδέχεται και ετοιμάζεται. Ηγείται οκταμελούς ομάδος Βρετανών μεταξύ των οποίων δεινοί κολυμβητές και σαμποτέρ. Εφοδιάζονται με υλικά καταστροφής και ασύρματο.

Με λαστιχένια βάρκα βγαίνουν στην απόκρημνη ακτή Χαβάρου στα νότια του όρους Δίκαιος όπου τους υποδέχεται ο ντόπιος νεαρός Διαμαντής Γιαννιός, ήδη συνεργάτης και συναγωνιστής του ανθυπολοχαγού Καζούλη που τον είχε στρατολογήσει εθελοντή στην αντίσταση. Του εξηγείται η αποστολή της ομάδος και τον στέλνουν στη πόλη να συλλέξει πληροφορίες για το λιμάνι και τις προσβάσεις προς τα υδροπλάνα και για την αποθήκη καυσίμων στη περιοχή του Σταδίου. Ο Γιαννιός φεύγει και μετά δυο νύκτες γυρίζει από τις αναγνωρίσεις στο βουνό.
Η ομάδα ετοιμάζεται για την καταστροφή των στόχων οπότε διαπιστώνουν ότι τα υδροπλάνα έφυγαν. Την ίδια στιγμή παίρνουν σήμα από τη βάση με τον ασύρματο για ακύρωση της αποστολής, ίσως για την αποφυγή αντιποίνων στον άμαχο πληθυσμό και να περιοριστούν στη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις και τα ναρκοπέδια του εχθρού. Επιπλέον ζητήθηκαν πληροφορίες για στόχους στο αεροδρόμιο Αντιμάχειας, διότι επέκειτο βομβαρδισμός. Την αποστολή ανέλαβε ο Γιαννιός που κάνει λεπτομερείς αναγνωρίσεις στο αεροδρόμιο της Αντιμάχειας όπου με κίνδυνο της ζωής του εντοπίζει τρία κρυμμένα αεροπλάνα. Η πληροφορία μεταδίδεται και με τον βομβαρδισμό καταστρέφονται.
Είχαν περάσει ήδη εννέα ημέρες και η περίπολος επιστρέφει στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσό) με βάρκα που έφερε ο ανθυπολοχαγός Καζούλης. Μαζί της ακολουθεί και ο Γιαννιός σαν εθελοντής. Καταλήγουν στη Αλεξάνδρεια όπου ο νεαρός κατατάσσεται επισήμως στον Ιερό Λόχο.
Θ’ ακολουθήσει μια λαμπρή πορεία στον αγώνα κατά των Γερμανών στα Δωδεκάνησα.
Στις φωτογραφίες: α) Ο Διαμαντής Γιαννιός με τον βαθμό του επιλοχία. β) Ιταλοί αιχμάλωτοι μεταφέρουν βαρέλια με καύσιμα στο στάδιο τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατάληψης. Διακρίνεται γερμανικό αποβατικό MOTOZATERA και γερμανικό όχημα L 2 H 43 & 143 Krupp-Protze .

Δεν υπάρχουν σχόλια: