googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Γενετική και Ασθένειες!!!

 

Οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν καθώς μεγαλώνουν, αλλά έρευνα διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος των γονιδίων ενός ατόμου στον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος στην πραγματικότητα μειώνεται με την ηλικία. Ως εκ τούτου, άλλοι παράγοντες συμβάλλουν ώστε ένα άτομο να εκδηλώσει κάποια ασθένεια σε μεγάλη ηλικία
Τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας επηρεάζουν τον κίνδυνο για όλες σχεδόν τις ασθένειες, από καρκίνο έως καρδιακές παθήσεις, ακόμη και έως αυτοάνοσες διαταραχές. Με τις νέες τεχνολογίες ανάλυσης του DNA, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το γονιδίωμα ενός ατόμου για να προβλέψουν τον μελλοντικό κίνδυνο ασθένειας. Ωστόσο, πρόσφατες εργασίες έχουν δείξει ότι η προγνωστική δύναμη της γενετικής ενός ατόμου μπορεί να εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν εάν ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ασθένειας που προκαλείται από ορισμένα γονίδια αλλάζει καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Χρησιμοποίησαν γονιδιωματικά δεδομένα από 500.000 άτομα από τη Βρετανική Βιοτράπεζα για να δουν τη γενετική τους επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης 24 κοινών ασθενειών. Ενώ διαφορετικές ασθένειες είχαν διαφορετικά πρότυπα κινδύνου, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο γενετικός κίνδυνος ενός ατόμου είναι υψηλότερος στα πρώτα στάδια της ζωής και στη συνέχεια μειώνεται για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του καρκίνου του δέρματος.
Επί του παρόντος, οι λόγοι για τους οποίους ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθένειας λόγω των γονιδίων ενός ατόμου μειώνεται με την ηλικία δεν είναι σαφείς. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστες διαδικασίες, όπως αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων ενός ατόμου και του περιβάλλοντός τους που οδηγούν σε ασθένειες. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένεια που σχετίζεται με τα γονίδιά του μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις σχετικά με το αν τελικά ένα άτομο θα αρρωστήσει.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η εργασία δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο η γενετική επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ασθένειας αλλάζει καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής. Για πολλές ασθένειες, οι γενετικοί παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί για να καθορίσουν εάν θα εκδηλώσετε μια ασθένεια νωρίς στη ζωή, ενώ – καθώς ενηλικιώνεται ένα άτομο - άλλοι παράγοντες κυριαρχούν στον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας, π.χ. ο τρόπος ζωής, η μη άσκηση, η διατροφή, το κάπνισμα, η έκθεση σε ακτινοβολίες, κλπ.
*Xilin Jiang, Chris Holmes, Gil McVean. 6/8/2021. The impact of age on genetic risk for common diseases. PLOS Genetics, 2021; 17 (8): e1009723 DOI: 10.1371/journal.pgen.1009723

Δεν υπάρχουν σχόλια: