googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Astronomy Picture of the Day: Πόσα αστέρια υπάρχουν στο σύμπαν;

 

•Ο αριθμός των αστέρων σε κάποιο γαλαξία γίνεται με εκτίμηση μιας τάξης μεγέθους. Έτσι και ο αριθμός των αστέρων σε ολόκληρο το σύμπαν επιτυγχάνεται με την ίδια ακριβώς λογική.
•Χάρη στα μοντέλα προσομοιώσεων της NASA και της ESA, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις του Hubble Space Telescope και του ESA Gaia, βρισκόμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Αρχικά, πρέπει να σκεφτεί κανείς το που βρίσκονται κατανεμημένα τα αστέρια στο χώρο.
•Κατά κύριο λόγο, βρίσκονται δέσμια σε τροχιές γύρω από το κέντρο των γαλαξιών στους οποίους ανήκουν. Οι γαλαξίες, με τη σειρά τους περιφέρονται στο σύμπαν. Καμιά φορά τυχαίνει να συγκρουστούν με γειτονικούς – συνοδούς τους γαλαξίες, σχηματίζοντας έναν μεγαλύτερο και ενιαίο γαλαξία.
[Ο Γαλαξίας μας έχει συνοδούς. Δύο από αυτούς είναι το Μικρό και το Μεγάλο Nέφος του Μαγγελάνου, σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από εμάς, κάτι λιγότερο από 200.000 έτη φωτός μακριά].
•Από τη σύγκρουση, κάποια από τα αστέρια σκορπίζονται στο μεσογαλαξιακό χώρο. Κάθε σύγκρουση όμως διαφέρει πολύ από την άλλη, οπότε θεωρείται γενικά ότι ένα μόνο μικρό ποσοστό καταφέρνει να διαχυθεί μακριά τους.
•Επίσης, ο αριθμός των γαλαξιών θεωρείται ότι βρίσκεται κάπου στα 2 τρισεκατομμύρια (!), οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε όλο το σύμπαν. Επειδή είναι δύσκολο (και πρακτικά απίθανο) να παρατηρηθούν όλοι αυτοί από εμάς, πρόκειται για μια -σχεδόν- αρκετά καλή προσέγγιση.
•Ακολούθως, πρέπει να βρεθεί και μία μέση τιμή για τα αστέρια που περιέχουν αυτοί οι γαλαξίες. Η τιμή αυτή δίνεται με βάση τον Milky Way, που θεωρείται ένας πολύ αντιπροσωπευτικός γαλαξίας του σύμπαντος. Δεν είναι ούτε πολύ μικρός (νάνος), όπως είναι τα νέφη του Μαγγελάνου, αλλά δεν είναι ούτε πολύ μεγάλος, όπως είναι η Ανδρομέδα.
•Η τυπική τιμή των αστέρων του Milky Way, βρίσκεται περίπου στα 100 δισεκατομμύρια.
[Υπάρχουν μοντέλα που δείχνουν ότι τα αστέρια είναι γύρω στα 250 δισεκατομμύρια, όμως για την αυστηρότητα των παραδοχών, χρησιμοποιείται το ελάχιστο όριο των 100 δις].
•Συνεπώς, πολλαπλασιάζοντας του αριθμούς αυτούς, βρίσκει κανείς ότι ο αριθμός των αστέρων του σύμπαντος είναι περίπου: 200.000.000.000.000.000.000.000 αστέρια! 🙃
Image credit and info: ESA - European Space Agency
Image object: NGC-1569 galaxy

Δεν υπάρχουν σχόλια: