googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Το “πράσινο” φως για την χρηματοδότηση του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής δηλαδή διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας με την Κύπρο, άναψε η Ευρωπαική Επιτροπή.
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την ψυχρολουσία του παγώματος της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed.
Συνολικά η Κομισιόν ανακοίνωσε την χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργα υποδομής στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.
Η CEF θα παράσχει οικονομική υποστήριξη σε 4 έργα για την κατασκευή και 1 μελέτη.
Το EuroAsia
Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης θα διατεθεί στο έργο διασύνδεσης EuroAsia (657 εκατ. ευρώ) για την υποστήριξη της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου.
Πρόκειται για το έργο ηλεκτρικής ενέργειας που διασυνδέει τα δίκτυα μεταφοράς Κύπρου και Ελλάδας, επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις και τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.


Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους.
Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου EuroAsia.
Η επιχορήγηση του CEF έρχεται επιπλέον της επιχορήγησης 100 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται στο μέσο για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Διαβάστε περισσότερα:
https://energymag.gr/news/energeia/ilektrismos/simantiki-exelixi-egkrithike-apo-tin-komision-i-chrimatodotisi-tis-ilektrikis-diasyndesis-elladas-kyprou/


Δεν υπάρχουν σχόλια: