googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Σε ανοικτό πόλεμο με την ανομία και τους τραμπούκους στα πανεπιστήμια

 



Τρεις επεμβάσεις της αστυνομίας μέσα σε μερικές μέρες δείχνουν ότι ο πόλεμος με την ανομία και όσους επιβουλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ξεκινήσει την ίδια στιγμή που οι γνωστοί - άγνωστοι επιχειρούν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, εκκένωση στο Χημικό του ΑΠΘ κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά την εκκένωση της περιβόητης κατάληψης στο «Βιολογικό» επίσης στο ΑΠΘ.
Το πρόβλημα δείχνει ότι η προστασία του ουσιαστικού πανεπιστημιακού ασύλου, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις. Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι για την προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, απαιτεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου.
Από ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, έως Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Τα 400 μέλη που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ, έχουν ήδη προσληφθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η άμεση έναρξη της εκπαίδευσής τους.
Από μόνο του όμως αυτό δεν αρκεί.
Τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν αναλάβει να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση καμερών και τουρνικέ, τα οποία αποτελούν «αιτία πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και τα μητρικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ελάχιστα έχουν γίνει. Το πρόβλημα επιχειρείται να καλυφθεί με δωρεές, όπως αυτή της οικογένειας του εφοπλιστή Θ. Μαρτίνου, που δίνει ένα ποσό ύψους 750.000 ευρώ για να τοποθετηθούν στα τέσσερα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας.
https://www.liberal.gr/news/se-anoikto-polemo-me-tin-anomia-kai-tous-trampoukous-sta-panepistimia/425929


Δεν υπάρχουν σχόλια: