googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ο ιστορικός Ραντσένκο «γλεντάει» το ΚΚΕ: Ναι, είμαι αντικομμουνιστής γιατί έζησα στη Σοβιετική Ένωση!

 

Έχει ταράξει για τα καλά τα νερά ο Βρετανός ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, με τις αποκαλύψεις του για τον ρόλο του ΚΚΕ στον εμφύλιο, αλλά και για την εμπλοκή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε αυτόν.
Ο Ραντσένκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, ανήρτησε πρόσφατα τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ, αλλά και τον ρόλο του ΚΚΕ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αυτό που προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα το ΚΚΕ ήταν ένα έγγραφο που ανήρτησε ο καθηγητής Ραντσένκο στο οποίο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».
Η ανάρτηση αυτή σχολιάστηκε εκτενώς στα ελληνικά social media, πολλοί έκαναν κριτική στο ΚΚΕ και ο Βρετανός ιστορικός βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
https://www.iefimerida.gr/ellada/istorikos-rantsenko-kke-antikommoynistis-s-enosi

Δεν υπάρχουν σχόλια: