googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Ατομικά ρολόγια επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη διαστολή του χρόνου

 


Επιστήμονες στις ΗΠΑ μέτρησαν τη θεωρία σχετικότητας του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν και πιο συγκεκριμένα τη διαστολή του χρόνου στην μικρότερη κλίμακα που έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες έδειξαν ότι δύο μικροσκοπικά ατομικά ρολόγια, οπτικού πλέγματος, ευρισκόμενα σε υψομετρική απόσταση μόλις ενός χιλιοστού μεταξύ τους ή όσο το πλάτος μιας μύτης μολυβιού, χτυπάνε με διαφορετική ταχύτητα και άρα δείχνουν διαφορετικούς χρόνους. Κάποτε τα τεστ της σχετικότητας απαιτούσαν τα ρολόγια ακριβείας να χωρίζονται από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους (π.χ. ένα ρολόι στη Γη και ένα σε δορυφόρο), κάτι που πλέον είναι περιττό.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον Τομπάιας Μπόθγουελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέφεραν ότι τα πειράματα τους δείχνουν πως είναι δυνατό να κατασκευαστούν ατομικά ρολόγια 50 φορές πιο ακριβή από τα σημερινά.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.cnn.gr/focus/story/301713/fysiki-atomika-rologia-epivevaiosan-ti-theoria-toy-ainstain-gia-ti-diastoli-toy-xronoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: