googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

100 χρόνια Ένωση ΚΩΩΝ Αθηνών

 Εικόνα που περιέχει κείμενο, εφημερίδα

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα



Εδώ και καιρό αναλογίζομαι τους λαμπρούς εορτασμούς και τις εκδηλώσεις που αρμόζουν στη συμπλήρωση 100 ετών της Ένωσης Κώων Αθηνών. Δυστυχώς, τα υγειονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν, προς ώρας, συναθροίσεις με ασφάλεια. Ωστόσο, η δυσμενής για όλους μας συγκυρία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λήθη ή αδιαφορία. Τουναντίον, η εκατονταετηρίδα της Ένωσης Κώων θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο μνήμης, τιμής και αναστοχασμού για όσους διατήρησαν τους δεσμούς με τη γενέθλια γη, προσέφεραν ανιδιοτελώς για την πρόοδο και μόχθησαν ώστε να έρθουν καλύτερες ημέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 1922, πριν ακριβώς 100 χρόνια, ιδρύθηκε από φλογερούς Κώους πατριώτες (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, βιοτέχνες), η Γενική Ένωση Κώων. Με σιδερένια θέληση, εξόριστοι από την πατρίδα τους, μακριά από το αγαπημένο τους νησί, αλλά στην αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας, άτομα με την ίδια ψυχοσύνθεση, ενωμένοι κάτω από την ίδια ιερή ανάμνηση και με τον πόθο της απελευθέρωσης, αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι καινούριο, με σκοπό να δουλέψουν για αυτό που είναι η πιο ιερή ιδέα κάθε πολιτισμένου ανθρώπου: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Στις 26 Φεβρουαρίου 1922 απηύθυναν αίτηση στο Δικαστήριο των εν Αθήναις Πρωτοδικών, με σκοπό την αναγνώριση του Σωματείου. Μετά από τις νόμιμες διαδικασίες στις 7 Μαρτίου 1922 (οποία σύμπτωση!), η αίτηση γίνεται δεκτή και καταχωρείται πλέον η Γενική Ένωση Κώων, με έμβλημα τον Ιπποκράτη, στα αναγνωρισμένα Σωματεία. Το πρακτικό δε της απόφασης, εδημοσιεύθη στις 9 Μαρτίου 1922. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια, με τη γνωστή σε όλους συμβολή στην απελευθέρωση και τη γνωστή δράση της σε όλους του αγώνες για τα μεγάλα προβλήματα της ΚΩ.

Διαβάστε περισσότερα:

https://docs.google.com/document/d/1Uar6wEud97m7jS995eLasrfg7s-oAUhT/edit?usp=sharing&ouid=103672814146871140951&rtpof=true&sd=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: