googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Astronomy Picture Of The Day: «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι» ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ

Εικ 1: Έξοδος απί την ανάδρομη τροχιά

 

Εικ 2: ο χημ τύπος της μόνομέθυλο υδραζίνης


Χθες βράδυ, στις 11:53 μμ ώρα Ελλάδος, η Αποστολή «Άρτεμις Ι», πυροδότησε τον κεντρικό της κινητήρα για να εξέλθει από την «μεγάλης αποστάσεως ανάστροφη τροχιά» και ν’ αρχίσει έτσι η τελική της φάση.
Η πυροδότηση κράτησε 1 λεπτό και 45 δευτ και ελάττωσε την ταχύτητά της κατά 498 km/h, γεγονός που θα την κάνει να «πέσει» προς την Σελήνη και να εκτελέσει μιά διέλευση χαμηλού ύψους γύρω απ’ αυτήν.
Σ’ ένα σημείο αυτού του ελιγμού, γύρω από την Σελήνη, ο κεντρικός κινητήρας θα πυροδοτηθεί ξανά για να την στείλει στην τροχιά επιστροφής της στην Γη
Ο κεντρικός κινητήρας του σκάφους Ωρίων, είναι ένας ακόμη δοκιμασμένος κινήτηρας από το Πρόγραμμα των Διαστ Λεωφορείων, αφού χρησιμοποιήθηκε σε 19 από τις αποστολές του προγράμματος.
Παράγεται από την Aerojet Rocketdyne.
Τα καύσιμα του Διαστημοπλοίου δεν είναι πλέον κρυογονικά κι εδώ το σκάφος διαφέρει ριζικά, απ’ αυτό του Προγράμματος «Απόλλων».
Τότε, το «Όχημα Εξυπηρετήσεως» (Service Module) είχε δεξαμενές κρυογονικού οξυγόνου και κηροζίνης. Η έκρηξη μιάς εξ αυτών, των δεξαμενών υγρού οξυγόνου, προκάλεσε το ατύχημα στην αποστολή «Απόλλων 13», τον Απρίλιο του 1970.
Τα καύσιμα είναι πλέον τα λεγόμενα «αυτοαναφλέξιμα προωθητικά» (hypergolic propellants).
Αυτά αναφλέγονται απλώς με το που θα έλθουν σ’ επαφή, ακόμη και στο απόλυτο κενό. Δεν χρειάζεται κάν σπινθηριστής. Απλώς ψεκάζονται μαζί στον θάλαμο καύσεως και τ’ αέρια της καύσεως εκτονώνονται στο ακροφύσιο του κινητήρος.
Αυτά είναι η μόνομεθυλική υδραζίνη (Εικ 2) και το τετροξείδιο του Αζώτου (Ν2Ο4).
Τα ίδια καύσιμα χρησιμοποιούν όλοι οι κινητήρες του διαστημοπλοίου, ακόμη και οι μικροί «ελέγχου στάσεως».
Όλες αυτές τις ημέρες στην ανάδρομη τροχιά έγινε εκτεταμένος έλεγχος όλων αυτών των κινητήρων με συνεχείς πυροδοτήσεις τους, τόσο για μικροδιορθώσεις της πορείας, όσο και αλλαγή του προσανατολισμού του σκάφους «έλεγχος στάσεως».
Στην Εικ 1 βλέπουμε άλλη μιά λήψη της Σελήνης την στιγμή της εξόδου, από την ανάστροφη τροχιά.
Το σκάφος πέφτει λοιπόν τώρα προς την Σελήνη κι αναμένουμε την δεύτερη χαμηλή του διέλευση γύρω απ’ αυτήν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: