googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Διπλή ασπίδα στην Κρήτη – Τι σηματοδοτεί το διάταγμα Σίσι για τα θαλάσσια σύνορα με Λιβύη

 


Εύγλωττη απάντηση προς τις προσπάθειες της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κάιρο, με τρόπο που δεν απαντά επί της ουσίας στις αιγυπτιακές ανησυχίες αποτελεί το διάταγμα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με το οποίο πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο εισπράττει ένα ακόμη χτύπημα στην αξιοπιστία του και μάλιστα από τον περιφερειακό παράγοντα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Με το προεδρικό διάταγμα ανακηρύσσεται θαλάσσιο σύνορο Αιγύπτου – Λιβύης μονομερώς με δυτικό όριο τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή ακόμη δυτικότερα από το όριο της τμηματικής συμφωνίας οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου του Αυγούστου 2020. Αν και το διάταγμα Σίσι δεν φθάνει ώς τη μέση γραμμή (όπως γίνεται αντιληπτή από την Ελλάδα), αφήνοντας περιθώριο για μελλοντική τριεθνή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης, πρακτικά καλύπτει ακόμη περισσότερο την Κρήτη έναντι της πιθανότητας η Τρίπολη να ζητήσει έρευνες από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) σε σημείο κοντά στα ανατολικά του νησιού.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια δεύτερη σοβαρή αμφισβήτηση των προνοιών του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Αίγυπτο, με τρόπο μάλιστα πολύ χειρότερο για την Αγκυρα, καθώς δεν έρχεται έπειτα από συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά με μονομερή πρωτοβουλία του κ. Σίσι.

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.kathimerini.gr/politics/562186027/dipli-aspida-stin-kriti-ti-simatodotei-to-diatagma-sisi-gia-ta-thalassia-synora-me-livyi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: