googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Βγαίνει από το συρτάρι το σχέδιο επέκτασης χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης

 


ο σχέδιο για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια φαίνεται πως έχει βγει από το συρτάρι του υπουργείου Εξωτερικών, με καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «τελευταία πράξη στο πεδίο των εθνικών ζητημάτων της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές» και χρονικά τοποθετείται «περί τον μήνα Μάρτιο».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης –και όχι ανατολικά– δεν δικαιολογεί τουρκική αντίδραση, όπως συνέβη και με την επέκταση στο Ιόνιο, ενώ είναι μια κίνηση που προεξοφλείται ότι δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Όπως έχουν μεταφέρει κατά το πρόσφατο παρελθόν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται πως με το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπεται ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ναυτικών μιλίων».

Διαβάστε περισσότερα: https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/783668/epektasi-horikon-udaton-shedio-gia-ta-12-milia-notia-tis-kritis-apo-ton-martio/

Δεν υπάρχουν σχόλια: