googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

5 νέες "Ρεβυθούσες" αλλάζουν τον χάρτη του αερίου στα Βαλκάνια

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ υλοποιούνται για τη δημιουργία νέων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, των γνωστών και ως FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), στην Ελλάδα. Πρόκειται για επενδύσεις που στοχεύουν να ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας μας ως εξαγωγέα φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, μέχρι και της Κεντρικής Ευρώπης, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που έχουν προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ήδη το LNG έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης, ενώ οι υποδομές των FSRU αποτελούν κομβικό κρίκο της αλυσίδας του ενεργειακού εφοδιασμού. 

Σε αυτό το σκηνικό, στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται 5 μονάδες FSRU στρατηγικής σημασίας, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν νέες πύλες εφοδιασμού, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Από αυτές τις μονάδες, μία βρίσκεται σε φάση κατασκευής, δηλαδή πρόκειται για έργο που την επόμενη χρονιά θα ενταχθεί στο σύστημα και θα είναι πλήρως λειτουργικό. Ακόμα ένα έργο βρίσκεται στη φάση της λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης, ενώ σε πιο πρώιμη φάση είναι τα άλλα τρία projects που βρίσκονται στα σκαριά. 

Αλεξανδρούπολη 1 & 2 

Το πρώτο και πιο ώριμο project είναι αυτό της Gastrade για το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο προβλέπεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2023. Η πλωτή μονάδα, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, "ΑΣΦΑ Θράκης", το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

https://www.capital.gr/oikonomia/3710230/5-nees-rebuthouses-allazoun-ton-xarti-tou-aeriou-sta-balkania/

Δεν υπάρχουν σχόλια: