googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας...

 

Δρομολογείται η δημιουργία ενός ακόμα νησιωτικού «ηλεκτρικού διαδρόμου»

Πριν από το φετινό καλοκαίρι, η έναρξη των μελετών για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων που θα ξεκινάει από το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου και θα καταλήγει στην Κω

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων αποτελεί τη νέα μεγάλη νησιωτική διασύνδεση που εντάσσεται στο νέο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2020-2029)  του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2029, και το οποίο προβλέπει συνολικές επενδύσεις 3,68 δισ. ευρώ στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (νησιωτικές διασυνδέσεις, διεθνείς διασυνδέσεις, εκσυγχρονισμός πεπαλαιωμένων στοιχείων εξοπλισμού, Επέκταση του Συστήματος 400 kV, αναβάθμιση υφιστάμενων Γ.Μ. κ.α.)

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, project προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψυλής Τάσης στην Κόρινθο (που ανατίθεται αυτές τις ημέρες) μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW.  Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με την Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο. 

Δρομολογείται έτσι η δημιουργία ενός ακόμα νησιωτικού «ηλεκτρικού διαδρόμου» που θα επιτρέψει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων από το Σύστημα και την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

https://www.admie.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: