googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Το μακρύ χέρι του Πούτιν στο Σουδάν και ο χρυσός

 

Στη δίνη του εμφυλίου έχει βυθιστεί, για μια ακόμα φορά, το Σουδάν καθώς από το Μεγάλο Σάββατο μαίνονται σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ μεταξύ του σουδανικού στρατού και των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και ο επικεφαλής των RSF, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο «Χεμεντί», ερίζουν για την εξουσία από το 2021, με τον πρώτο να είναι πρόεδρος του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν και τον δεύτερο να κατέχει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Αμφότεροι έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στον 20ετή πόλεμο του Νταρφούρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι δύο έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, βοηθώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα χρυσού του Σουδάν, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους, η Ρωσία παρείχε στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη για να βοηθήσει τους δύο στρατηγούς να εμποδίσουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Σουδάν να ανέλθει στην εξουσία.

Ο Χεμεντί έχει στενές σχέσεις με τη διαβόητη ρωσική οργάνωση μισθοφόρων της Wagner, ενώ και ο στρατός στηρίζει την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.liberal.gr/diethni-themata/makry-heri-toy-poytin-sto-soydan-kai-o-hrysos

Δεν υπάρχουν σχόλια: