googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

«Aν δεν υπήρχε ο Μακάριος, η Κύπρος θα ήταν τώρα Ελλάδα»

 

20 Ιουλίου 1974 ξεκινά μια δύσκολή περίοδος για τον Ελληνισμό που 44 χρόνια μετά συνεχίζεται το μαρτύριο της παράνομης κατοχής μέρους της Κύπρου από τις Τουρκικές δυνάμεις. Θα δούμε τι προηγήθηκε της απόβασης και το στρατιωτικό σκέλος των επιχειρήσεων λαμβάνοντας πληροφορίες από τεκμηριωμένες πηγές από Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία δίχως να μπούμε σε λεπτομερείς επιχειρησιακές αναλύσεις που δεν αφορούν και θα κουράσουν τον αναγνώστη.

Από το 1963 η εχθρική στάση του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) προς τους Ενωτικούς (ζητούσαν ένωση Ελλάδος – Κύπρου με κύριο τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή ηγέτης της ΕΟΚΑ) και προς τους Μουσουλμάνους Κύπριους (αρκετοί ήταν εξισλαμισμένοι Έλληνες, με Ελληνική εθνική ταυτότητα) και σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των Μουσουλμάνων Κυπρίων  του Ραούφ Ντενκτάς (που υποστηριζόταν από την Τουρκία) έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό εμφύλιο μεταξύ Χριστιανών – Μουσουλμάνων Κυπρίων και μεταξύ Ενωτικών και Ανθενωτικών που προκάλεσε εκατόμβες νεκρών σε όλες τις εμπλεκόμενες μεριές. Ο Μακάριος κρατά μια στάση πότε φιλορωσική πότε φιλοδυτική ενώ αφήνει την Εθνική Φρουρά υποστελεχωμένη, ανεκπαίδευτη και εξοπλισμένη με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό από την ΕΣΣΔ. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η προμήθεια 35 αρμάτων Τ-34/85 κατασκευής 1942 που τα παρέλαβε μισοδιαλυμένα από τα Σοβιετικά αποθέματα και άνευ ασυρμάτων και ανταλλακτικών. Την ίδια στιγμή ο Μακάριος δεν δέχτηκε την αποστολή σύγχρονου για την εποχή εξοπλισμού από Γαλλία, ΗΠΑ και Ελλάδα. Επίσης ο Μακάριος αρνείται τις επανειλημμένες προτάσεις του Καραμανλή και εν συνεχεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου για δημιουργία κοινού αμυντικού συμφώνου κάτι που θα επέτρεπε την αποστολή και χρήση Ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο, όπως και Ελληνική επίθεση σε όποιο θα επιθετόταν στην νήσο, κάτι που έπαιξε σημαντικό νομικό και επιχειρησιακό ρόλο το 1974.

Το 1964 μάλιστα η Κύπρος είχε την πρώτη ανοιχτή εμφύλια κρίση με εξέγερση των Μουσουλμάνων υπο την καθογήση του Ραούφ Ντενκτάς. Το χειρότερο ήταν ότι οι Μουσουλμάνοι (η συντριπτική πλειοψηφία εξισλαμισμένοι Έλληνες που δεν γνώριζαν καν Τούρκικα) ξεκίνησαν να νοιώθουν απομακρυσμένοι από τους Χριστιανούς και από το 1964 απομονώθηκαν σε θύλακες όπου η Τουρκική προπαγάνδα λειτουργούσε αδιάλειπτα (όπως συμβαίνει και σήμερα στην Δυτική Θράκη με τους Έλληνες Μουσουλμάνους). Μάλιστα σύμφωνα με Βρετανικές πήγες το 1954 το 80% των μουσουλμάνων ήθελε ένωση με την Ελλάδα, κάτι που το 1964 έπεσε στο 10%. Μετά την κρίση η Ελλάδα έστειλε μυστικά τη μεραρχία Μενέλαος (δύναμης 8.000 – 10.000 ανδρών με βαρύ οπλισμό) στην Κύπρο σε απάντηση της ενίσχυσης των Τουρκικών θυλάκων. Οι άνδρες της Μενέλαος κυκλοφορούσαν με πολιτικά και ήταν εφοδιασμένοι με ψεύτικες κυπριακές πολιτικές ταυτότητες και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της!!!

Διαβάστε περισσότερα: https://bit.ly/3rkKB3H

Δεν υπάρχουν σχόλια: