googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

ΚΥΠΡΟΣ: ΝΙΚΗ, στη «νεκρή ζώνη».



Η μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας ήταν μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις, αν όχι η μοναδική, κατά την οποία η δική μας πλευρά κατάφερε να υπερασπίσει την αμυντική τοποθεσία και να αποκρούσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των Τούρκων.

Οι υπερασπιστές του αεροδρομίου, αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, εμπόδισαν τον εισβολέα να κατακτήσει αυτήν την τόσο σημαντική υποδομή. Παρά τη νίκη των ημετέρων δυνάμεων στο τέλος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή παραδίδοντάς την στα ΗΕ. Οι δυνάμεις της ΕΦ αλλά ιδιαίτερα οι καταδρομείς της 33ης ΜΚ και της Α΄ ΜΚ δικαιούνται να νιώθουν περήφανοι γιατί το αεροδρόμιο δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Από την άλλη όμως απογοητεύονται γιατί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από μια αμυντική τοποθεσία την οποία υπερασπίστηκαν με επιτυχία χωρίς κανένας να τους εξηγήσει το λόγο.

Το αεροδρόμιο μπαίνοντας κάτω από την προστασία του ΟΗΕ είχε ουσιαστικά απωλεσθεί για τη δική μας πλευρά. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το 1974 πολλά πράγματα πήγαν λάθος για τη δική μας πλευρά. Είναι πολύ εύκολο για τον ερευνητή να τα εντοπίσει και να ασκήσει κριτική. Το ουσιώδες είναι να αναζητηθούν οι αιτίες γιατί κάποια πράγματα πήγαν στραβά και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές. Το ιδανικό θα ήταν να αποδοθούν ευθύνες στον καθένα που εμπλέκεται ακόμα και μετά από τόσα χρόνια και παρά το γεγονός πως πολλοί από τους πρωταγωνιστές δεν βρίσκονται στη ζωή.
Διαβάστε περισσότερα:
https://bit.ly/3OnE2GJ

Δεν υπάρχουν σχόλια: