googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Φωτιές και Ανεμογεννήτριες


 

Ο χρήστης Κώστας Κάπος είναι με το χρήστη Costas Kapos.

Αντιπαρέρχομαι τις απίστευτες ανοησίες που ακούω και διαβάζω για κάποιο "σχέδιο" να κάψουνε τα δάση για να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα, (λες και το δάσος είναι το πρόβλημα και όχι τα συγκεκριμένα ανεμολογικά δεδομένα) και πάω στο βασικό πρόβλημα που έχουν οι ΑΠΕ, που είναι η μη συνεχής απόδοση.
Βλέπετε, τα Φ/Β πάρκα αποδίδουν μόνο όταν έχει ήλιο και τα αιολικά μόνο όταν φυσάει, γεγονός που καθιστά την εξάρτηση από αυτά παρακινδυνευμένη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ ως επικουρικές πηγές. Η λύση αποθήκευσης σε μπαταρίες είναι απαγορευτική οικονομικά.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει νομοθεσία για παράλληλους ταμιευτήρες ενέργειας, μεγάλες λιμνοδεξαμενές δηλαδή σε ορισμένα σημεία της Επικράτειας (δεν χρειάζεται να είναι δίπλα στα αιολικά πάρκα), που η πλεονάζουσα ενέργεια από τις ΑΠΕ να "αποθηκεύεται" υπό μορφή αντλούμενου νερού σε ψηλά μέρη, απ' όπου θα μπορεί να ανακτάται με υδροηλεκτρική εγκατάσταση, όποτε τη χρειαζόμαστε.
Βέβαια, στην διαδικασία αυτή θα χάνουμε το 60% της παραγόμενης από τις ΑΠΕ ενέργειας, αλλά θα έχουμε την υπόλοιπη τότε που τη χρειαζόμαστε και όχι όταν έχει λιακάδα ή φυσάει, μόνο. Αυτές οι φυσικές "μπαταρίες" θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κοντά σε μεγάλα ποτάμια ή λίμνες από ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονταν αυτή τη διαδικασία (που δεν είναι φτηνή).
Βλέπετε, καλή η μετάβαση στην Πράσινη Ανάπτυξη, αλλά όπως λένε στο χωριό μου, "τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν επιδέξιους κώλους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: