googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Χρήστος Ζερεφός: Αυτή η νεροποντή έρχεται μια φορά κάθε 300 χρόνια


ούμε μια κατακλυσμιαία νεροποντή που συμβαίνει κάθε 3 αιώνες, δηλαδή εξωπραγματικές καταστάσεις, με εικόνες Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, λέει ο καθηγητής Χρ. Ζερεφός στο Liberal. Και αν δεν κάνουμε τίποτα, κινδυνεύουμε με κατακλυσμό, αλλά χωρίς κιβωτό.

«Το ξέρετε ότι αυτή η καταστροφή στην Κεντρική Ελλάδα, με χωριά και συνοικίες να εξαφανίζονται κάτω από τις λάσπες, εμφανίζεται κανονικά κάθε 300 χρόνια;  Κι όμως, είναι τέτοια η επέλαση της κλιματικής αλλαγής, ώστε το φαινόμενο αυτό, όπως και ο χαμηλότερης έντασης, αλλά σημαντικός κυκλώνας του Ιανού, εμφανίστηκαν μέσα σε μια 3ετία», τονίζει ο καθηγητής φυσικής και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

Κάνει λόγο για την αλλοίωση του εδάφους καθώς οι τεράστιες ποσότητες νερού κουβαλούν όξινες και επικίνδυνες ουσίες, εξηγεί γιατί πίσω από την κατακλυσμιαία νεροποντή βρίσκεται η πολύ μεγάλη αύξηση το καλοκαίρι της θερμοκρασίας της θάλασσας, ενώ αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, λέει ότι η αντίληψη στην Ελλάδα παραμένει «εργολαβική».

Τα εργα σχεδιάζονται με την λογική ότι τα ακραία φαινόμενα γίνονται κάθε 50 χρόνια, λέει ο κ. Ζερεφός, όταν πλέον αυτά συμβαίνουν ανά 3ετία ή και νωρίτερα.

Read more: 

https://www.liberal.gr/ellada/hr-zerefos-ayti-i-neroponti-erhetai-mia-fora-kathe-300-hronia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: