googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Σήμερα η Φθινοπωρινή ισημερία. Επίσημα Φθινόπωρο πλέον

 Σήμερα  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ακριβώς στις 09:49 ώρα Ελλάδος (Eastern European Time)., θα σημειωθεί η φθινοπωρινή ισημερία για το  έτος 2023, που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό του φθινοπώου του 2023  στο βόρειο ημισφαίριο. Εκείνη τη στιγμή, ο ήλιος θα περάσει πάνω από το ζενίθ του γήινου ισημερινού, θα ανατείλει σχεδόν ακριβώς στην ανατολή και θα δύσει ακριβώς δυτικά.

φθινοπωρινή ισημερία είναι το αστρονομικό γεγονός, κατά το οποίο η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο. Λαμβάνει τέτοια θέση ώστε οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό, και για την στιγμή αυτή η μέρα είναι ίση με τη νύχτα. Από δω και πέρα η νύχτα θα είναι μεγαλύτερη από την ημέρα και θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Κατά την φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτείται η αρχή του φθινοπώρου. 
Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: