googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου στο Καστελλόριζο: Εκεί που η Ελλάδα δεν μετριέται με το στρέμμα Εκεί που κρίνεται η Ελληνικότητα, το μέλλον, η επιβίωση η Γη και το Ύδωρ του έθνους μας

 

ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ

Παρότι υπάρχουν σημεία οίκησης ήδη από το 1660-1100 αιώνα π.Χ, οι ιστορικές αναφορές για το Καστελλόριζο αρχίζουν από τον 4ο αιώνα π.Χ, όπου καταγράφεται με το όνομα Μεγίστη ή Μεγίστα, όνομα το οποίο προέκυψε από ότι είναι το μεγαλύτερο νησί από τη συστάδα των δεκατεσσάρων (ανάμεσά τους και η Ρω εκεί όπου η Δέσποινα Αχλαδιώτη, επί 40 χρόνια από το 1943 ως το θάνατό της το 1982, ύψωνε την ελληνική σημαία) ή σύμφωνα με το μύθο, στον Μεγιστέα, τον πρώτο οικιστή.

Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Ιωαννίτες ιππότες τον 14ο αιώνα, υπάρχουν ονομασίες όπως Castel Roux, Castellorizo, Castello Rozzo, Castello Rugio, ενώ μία πηγή αναφέρει ότι το Καστελλόριζο προέκυψε από το Castello Rosso, λόγω του κόκκινου χρώματος του βράχου από τον οποίο χτίστηκε το κάστρο από τους Ιωαννίτες.

Το νησί, όπως δείχνουν και τα ναυάγια στην περιοχή, δείχνουν ότι αποτέλεσε εμπορικό κόμβο για πολλά χρόνια. Στην κλασσική εποχή, η Μεγίστη κατακτήθηκε από τη Ρόδο και στη συνέχεια την ακολούθησε , όταν αποσπάστηκε από την Αθηναϊκή Συμμαχία και εξελίχθηκε στη συνέχεια σε σημαντική εμπορική και ναυτική δύναμη. Στην ελληνιστική περίοδο το Καστελλόριζο ήταν υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων και των διαδόχων του Πτολεμαίων και στη ρωμαϊκή εποχή, όταν η Ρόδος συμμάχησε με τη Ρώμη, ακολούθησε και η Μεγίστη εξελισσόμενη σε ορμητήριο των Ρωμαίων.

Διαβάστε περισσότερα:

https://hellasjournal.com/2023/10/28i-oktovriou-sto-kastellorizo-eki-pou-i-ellada-den-metriete-me-to-stremma-eki-pou-krinete-i-ellinikotita-to-mellon-i-epiviosi-i-gi-ke-to-idor-tou-ethnous-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: