googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ, ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

   #με_τον_Φίλιππο, #Ισχυρη_Κως, #Κως_μπροστά

Ο χρήστης Κώστας Κάπος είναι με το χρήστη Costas Kapos.



Προσπαθώντας να απέχω από την Κασσελακειάδα (δύσκολο, ρε σύντροφοι, δεν με αφήνει ν'αγιάσω αυτό το παλικάρι), είπα να ασχοληθώ πάλι με τη Θεσσαλία, η οποία περιμένει και πάλι βαρβάτες βροχές από Δευτέρα. Πέρασαν κάμποσες μέρες και ελπίζω να τα βλέπετε πιο ψύχραιμα τα πράγματα.
Βρέθηκαν λοιπόν κάποιοι πολιτικοί που έψεξαν την Κυβέρνηση επειδή ανέθεσε στη μεγαλύτερη εταιρεία της Ολλανδίας, εξειδικευμένη στη διαχείρηση πλημμυρικών φαινομένων, να μελετήσει το θέμα των καταστροφών της Θεσσαλίας, με το αιτιολογικό "εμείς δηλαδή δεν έχουμε επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά;".
Φυσικά και έχουμε επιστήμονες και καλούς μάλιστα, που έχουν μαζέψει πάρα πολλά στοιχεία για τη συμπεριφορά και διαχείριση των υδάτων του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά εδώ και 100 χρόνια δεν δείχνουν να καταλήγουν σε κάποιο κοινό συμπέρασμα και επειδή κανένας δεν έγινε Προφήτης στον τόπο του, δεν είναι άσχημη ιδέα να ασχοληθεί με το θέμα μια εταιρεία που αποδεδειγμένα έχει εμπειρία στην αποξήρανση μιας έκτασης όση η μισή Ελλάδα, που βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα της Βόρειας Θάλασσας.
Όμως, το θέμα παραμένει ένα και δυσεπίλυτο: Ολόκληρος ο Θεσσαλικός Κάμπος στραγγίζει στη θάλασσα ΜΟΝΟ από τον Πηνειό, ο οποίος δεν είναι δα και ο Δούναβης. Πως διάολο θα διοχετεύονται τα νερά από μια καταιγίδα, ακόμα κι αν αυτή ΔΕΝ είναι του επιπέδου του Daniel;
Τα 4 φράγματα που είχαν σχεδιαστεί για να συγκρατούν τα νερά από τα βουνά, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια και παρέχοντας νερό για άρδευση, δεν έχουν υλοποιηθεί, γιατί κάποιοι οικΩλόγοι έκαναν προσφυγές ότι θα πέσει η λίμπιντο στον μπορδοπορτοκαλί παπαγάλο του Μουζακίου. Όμως, το 50% και ίσως παραπάνω των πλημμυρών, ήρθαν ακριβώς από τα γύρω βουνά, γιατί δεν υπήρχαν αυτά τα φράγματα.
Οι Ολλανδοί ήδη το έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση: Μετακίνηση των οικισμών σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό όμως σημαίνει αναδιανομή γης, πολεοδόμηση, κατασκευή υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, υδροδότηση, ηλεκτρικό, τηλέφωνα κλπ) και γενναία βοήθεια στον κόσμο για να κατασκευάσει νέα σπίτια.
Λυπάμαι λοιπόν που το λέω, αλλά πιστεύω πλέον ότι ακόμα κι αν οι Ολλανδοί δώσουν τις βέλτιστες λύσεις για το πρόβλημα, αυτές δεν θα υλοποιηθούν πριν περάσουν 15-20 χρόνια, ανεξάρτητα από την καλή θέληση και τη γενναιοδωρία της οποιασδήποτε Κυβέρνησης.
Το έργο και το κόστος του είναι τεράστιο και πιο εύκολο είναι οι Θεσσαλοί να αναπτύξουν βράγχια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: