Στις 15 Ιουνίου 2022, στο περιοδικό “Journal of Geophysical Research: Planets”, δημοσιεύτηκε άρθρο που αφορούσε την διεξοδική μελέτη του Πλανητοειδούς «Ψυχή».
Η ερευνητική ομάδα πίσω από την δημοσίευση χρησιμοποίησε το «Μεγάλο Χιλιοστομετρικό Σύμβολόμετρο» στην έρημο Atacama στην Χιλή {Atacama Large Millimeter Array (ALMA)}.
Η σχετική έρευνα έλαβε φυσικά χώρα στα πλαίσια της επικείμενης, τότε, Αποστολής της NASA, σ’ αυτόν.
Ο Πλανητοειδής «Ψυχή», ο 16ος Πλανητοειδής που εντοπίστηκε ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, το 1852, είναι ο μεγαλύτερος Πλανητοειδής την κλάσεως Μ.
Με το σύμβολο αυτό εννοούμε τα σώματα, που αρχικά θεωρήθηκαν κατάλοιπα πυρήνος κάποιου αρχέγονου πρωτοπλανήτη, ή και μεγάλου πρώτο-πλανητοειδούς, που τελικά όμως δεν επέζησε των διαδοχικών προσκρούσεων στην ζώνη αυτή. Κι αυτό, διότι βρέθηκε να είναι τα σώματα αυτά εξαιρετικά πλούσια σε Νικέλιο (Ni) και Σίδηρο (Fe), που είναι τα κύρια συστατικά του εσωτερικού των μεγάλης μάζης σωμάτων στο ηλιακό σύστημα.
Aν και το σενάριο αυτό δεν επέζησε το ίδιο μπροστά στα ευρήματα των ερευνών έκτοτε, τα σώματα αυτά κλάσεως Μ, θεωρούνται σήμερα οι κυρίως πηγές προελεύσεως των πλουσίων σε Σίδηρο-Νικέλιο μετεωριτών που εντοπίζουμε κατά καιρούς.
Η έρευνα έδειξε ότι η επιφάνεια της Ψυχής είναι έντονα ετερογενής, επιδεικνύοντας παρουσία τόσο μετάλλων όσο και πυριτικών πετρωμάτων.
Περιοχές του πλανητοειδούς μάλιστα, που αποτελούν βυθίσματα (μετεωρικοί κρατήρες;) επιδεικνύουν πολύ μικρή θερμοχωρητικότητα, δηλ
μεταβάλλουν την θερμοκρασία τους πολύ πιό γρήγορα απ’ ότι οι γύρω υψηλότερες περιοχές, καθώς η ψυχή περιστρέφεται. Αυτό υποδεικνύει, ότι στους πυθμένες των περιοχών αυτών υπάρχουν συσσωρεύσεις λεπτόκοκκου υλικού, πλούσιου σε πυρίτιο (Si), που έχει εναποτεθεί εκεί από μετεωρικές προσκρούσεις.
Με το Χιλιοστομετρικό αυτό Συμβολόμετρο-στην πραγματικότητα είναι (υπό)Χιλιοστομετρικό- επετεύχθησαν διακρίσεις της τάξεως των 30km/pixel.
Αυτές υπέδειξαν μεγάλες διαφορές στην κατανομή μεταλλικών και πυριτικών υλικών στην επιφάνεια του σώματος, κάνοντας την ερευνητική ομάδα να υποθέσει ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα Σώμα, που η επιφάνειά του έχει υποστεί σημαντική διαφοροποίηση από μετεωρικές προσκρούσεις.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν τώρα την σημασία της Αποστολής στον Πλανητοειδή αυτόν και γατί ακριβώς αποφασίστηκε:
Μελετώντας τον, όχι μόνο θα πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες για την αρχική του καταγωγή, αλλά επιπλέον πολύτιμες πληροφορίες μελετώντας τα ίχνη από τις προσκρούσεις πάνω του, για το τι έχει συμβεί στα τόσα δις χρόνια από τότε!
Στην συνοδευτική φωτογραφία βλέπουμε μια καλλιτεχνική απεικόνιση της Ψυχής… θα μπορούσε να είναι έτσι, βασισμένη στα μέχρι τώρα ευρήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου