googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Standard & Poor’s: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BBB-»



Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, «χαρίζοντας» στην οικονομία της χώρας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Με την απόφαση του S&P, η Ελλάδα βρίσκεται και ουσιαστικά σε καθεστώς investment grade, καθώς πρόκειται για τον πρώτο από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που τοποθετεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό οίκο DBRS, ενώ τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αποφάσισε να προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από το σχετικό ορόσημο.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».
hΔιαβάστε περισσότερα:
ttps://www.ot.gr/2023/10/20/oikonomia/standard-poors-anavathmisi-tou-aksioxreou-tis-elladas-se-bbb/

Δεν υπάρχουν σχόλια: