googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο

 


Φωτογραφία της προσομοίωσης του υποβρύχιου πειράματος TRIDENT που κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο Jiaotong της Σαγκάης.

ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΧΛΜ. ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Τα νετρίνα είναι μία κατηγορία σωματιδίων που αλληλεπιδρούν τόσο ασθενώς με την ύλη, ώστε να περνούν σχεδόν ανεπηρέαστα μέσα από οποιοδήποτε αντικείμενο. Έτσι, μολονότι ο πλανήτης μας βομβαρδίζεται συνεχώς από αμέτρητα νετρίνα, πολλά από τα οποία προέρχονται μάλιστα από τα πέρατα του Σύμπαντος, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό διαπερνά αναλλοίωτο μέσα από τη Γη. Το ανύπαρκτο ηλεκτρικό φορτίο και η σχεδόν μηδενική μάζα των νετρίνων σημαίνει ότι μόλις και μετά βίας αλληλεπιδρούν με άλλους τύπους ύλης δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους.

Αν και σημαντικές ποσότητες νετρίνων παράχθηκαν με τη Μεγάλη Έκρηξη, νέα σωματίδια συνεχίζουν να εκπέμπονται από το εσωτερικό του Ήλιου αλλά και από βίαια κοσμικά φαινόμενα, όπως οι υπερκαινοφανείς αστέρες, ή ακόμη και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης. Η δυσκολία εντοπισμού των νετρίνων οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να τα ονομάσει «σωματίδια φάντασμα».

Όπως έγινε γνωστό κινέζοι επιστήμονες ξεκινούν την κατασκευή του μεγαλύτερο ανιχνευτή νετρίνων στον κόσμο, μια εγκατάσταση 3,500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.Το Τροπικό Τηλεσκόπιο Νετρίνων Βαθέων Υδάτων (TRIDENT) θα αγκυροβοληθεί στον βυθό της θάλασσας του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Με την ολοκλήρωσή του το 2030 το τηλεσκόπιο θα κάνει σαρώσεις για σπάνιες λάμψεις φωτός που προκαλούνται από τα… άπιαστα σωματίδια καθώς γίνονται για λίγο απτά στα βάθη των ωκεανών.

«Χρησιμοποιώντας τη Γη ως ασπίδα, το TRIDENT θα ανιχνεύσει νετρίνα που διεισδύουν από την αντίθετη πλευρά του πλανήτη. Καθώς το TRIDENT βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, μπορεί να λάβει νετρίνα που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις με την περιστροφή της Γης, επιτρέποντας την παρατήρηση του ουρανού χωρίς τυφλά σημεία» αναφέρει ο Ξου Ντονγκλιάν, επικεφαλής επιστήμονας του έργου που μπορεί να ρίξει φως σε αυτά τα μυστηριώδη σωματίδια ανοίγοντας νέους δρόμους στη φυσική.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1526548/xekina-i-kataskeyi-to-megalyteroy-tileskopioy-netrinon-ston-kosmo/ – https://www.universetoday.com/163670/china-chooses-the-site-for-their-trident-neutrino-detector/

Δεν υπάρχουν σχόλια: