Τα Νικιά είναι ημιορεινός παραδοσιακός οικισμός της Νίσυρου στα Δωδεκάνησα. Το χωριό είναι κτισμένο στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του ηφαιστειογενούς νησιού σε υψόμετρο 390μ.[1]. Εξαιτίας της θέσης του, προσφέρει πανοραμική θέα του κρατήρα και γι' αυτό έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό.
Ο οικισμός έχει χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με μικρά δρομάκια. Όλα τα δρομάκια καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, την Πόρτα. Στην πλατεία υπάρχει ένα βοτσαλωτό του ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται: ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το παλιό σχολείο, το κτίριο της «Καζελλαρίας» (Δημαρχείο) και ένα νεοκλασικό καφενείο, ενώ από την άλλη πλευρά η πλατεία έχει θέα προς τη θάλασσα.[2] Το παλιό σχολείο κτίστηκε το 1856, επισκευάστηκε το 1907 και το 1926 έγινε διώροφη προσθήκη. Το σχολείο έκλεισε την Κατοχή και λειτούργησε σα ξενώνας και φαρμακείο.[3] Τα σπίτια του οικισμού είναι βαμμένα λευκά και έχουν χαρακτηριστικές μονοκλινείς κεραμοσκεπές, πολύχρωμες πόρτες και βοτσαλωτές αυλές.[4] Στα Νικιά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το οποίο γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου.[5] Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού βρίσκονται κατάλοιπα ιπποτικού κάστρου, καθώς από το σημείο μπορεί να εποπτεύει τα γύρω νησιά και το ηφαίστειο.[6] Στα Νικιά βρίσκεται επίσης το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου, το οποίο στεγάζεται σε ένα εγκαταλελημένο σχολείο το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα. Το μουσείο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», πρόγραμμα που συντονίστηκε από το Δήμο Νισύρου.[7]
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, τα Νικιά έχουν 61 κατοίκους. Ανήκει στο Δήμο Νισύρου και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό διαμέρισμα Νικιών μαζί με το Αυλάκι, τη νησίδα Παχειά και τη νησίδα Περγούσα. Απέχει από το Μανδράκι 13 χιλιόμετρα[8].
https://el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου