googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Αρειος Πάγος: Δικαίωση του επιχειρηματία Μανώλη Μαργέλλου για το Santa Marina

 

Ακυρώθηκε απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία καταδικάστηκε λόγω ελλιπούς αιτιολόγησης • Το κατάστημα έχει πλέον σφραγιστεί

Το Ζ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄αρίθμ. 100/2024 απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή που άσκησε ο επιχειρηματίας κ. Μανώλης Μαργέλλος για την ακύρωση της υπ’αριθμ. 45/2023 καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και επέστρεψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο για νέα κρίση καθώς διαπιστώθηκε έλλειψη αιτιολογίας ως προς την ιδιότητα του χώρου τoυ «Santa Marina» ως αιγιαλού.

Με την ως άνω απόφαση του Τριμελούς Εφετείου (Πλημμελημάτων) Δωδεκανήσου κηρύχθηκε ο κατηγορούμενος ένοχος για την αξιόποινη πράξη της μεταβολής αιγιαλού με την κατασκευή έργων και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή.
Με τον πρώτο λόγο της αίτησης αναίρεσης ο αναιρεσείων αποδίδει στην προσβαλλόμενη απόφαση ότι παραβίασε το δεδικασμένο, που απορρέει από την υπ’ αριθμ. 804/2020 αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Το Τριμελές Εφετείο (Πλημμελημάτων) Δωδεκανήσου, με την προσβαλλόμενη απόφαση απέρριψε τον αυτοτελή ισχυρισμό περί δεδικασμένου και ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι ορθώς το έπραξε.
Τονίζεται ωστόσο στην ίδια απόφαση ότι το δικαστήριο της ουσίας, όταν δεν υπάρχει καθορισμός της οριογραμμής του αιγιαλού, μπορεί να καθορίζει παρεμπιπτόντως τα όρια του αιγιαλού σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.
Στην απόφαση πρέπει να αναφέρονται τα πραγματικά εκείνα περιστατικά, από τα οποία προέκυψε η ιδιότητα του χώρου, επί του οποίου επήλθε η μεταβολή, ως αιγιαλού και συγκεκριμένα, κατά ποιο τρόπο είχε καθοριστεί η οριογραμμή του αιγιαλού, ήτοι με απόφαση της αρμόδιας προς τούτο Επιτροπής ή καθορίστηκε από το δικαστήριο με βάση τις μέγιστες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.dimokratiki.gr/18-08-2024/arios-pagos-dikeosi-tou-epichirimatia-manoli-margellou-gia-to-santa-marina/

Δεν υπάρχουν σχόλια: